Podhalańskie placki ziemniaczane z masłem czosnkowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Podhalańskie placki ziemniaczane z masłem czosnkowym

Autor: Michał Letkiewicz

ratingratingratingratingrating

1

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
9 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

250 gramów

1 sztuka

100 gramów

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Obierz, umyj i ugotuj ziemniaki

Krok 2

Odcedź ziemniaki, zostaw do ostygnięcia

Krok 3

Przeciśnij ziemniaki przez prasę do ziemniaków

Krok 4

Dodaj mąkę i jajko. Wymieszaj wszystkie składniki do uzyskania zwartej masy

Krok 5

Na posypanej mąką desce uformuj z ciasta kawałki grube na około 2 centymetry

Krok 6

Smaż na patelni bez tłuszczu do uzyskania złotego koloru

Krok 7

Aby przygotować masło czosnkowe do miski włóż masło, czosnek i dokładnie wymieszaj

Krok 8

Ciepłe placki podawaj z masłem czosnkowym

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Podhalańskie placki ziemniaczane z masłem czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Podhalańskie placki ziemniaczane z masłem czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Podhalańskie placki ziemniaczane z masłem czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Podhalańskie placki ziemniaczane z masłem czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Podhalańskie placki ziemniaczane z masłem czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Podhalańskie placki ziemniaczane z masłem czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Podhalańskie placki ziemniaczane z masłem czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Podhalańskie placki ziemniaczane z masłem czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej