Tymiankowe placki ziemniaczane z sosem piecvarkowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tymiankowe placki ziemniaczane z sosem piecvarkowym

Autor: Kasia G.

ratingratingratingratingrating

1

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

20 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

3 łyżki

5 łyżek

1 szczypta

1 szczypta

1 szklanka

2 łyżki

1 sztuka

2 szczypty

2 łyżki

1 opakowanie

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pieczarki ścieramy na tarce i podsmażamy na maśle razem z drobno posiekaną cebulą. Kiedy powstałą woda odparuje, dodajemy natkę, kremówkę oraz przygotowany zgodnie z zaleceniami na opakowaniu sos pieczarkowy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Krok 2

Ciasto na placki przygotowujemy zgodnie z zaleceniami na opakowaniu, dodając do nich dodatkowo suszony tymianek. Niezbyt grube placki smażymy na mocno rozgrzanym oleju.

Krok 3

Placki polewamy sosem i na każdą porcję dodajemy łyżkę kwaśnej śmietany. Serwujemy gorące.

Kasia G.

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tymiankowe placki ziemniaczane z sosem piecvarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tymiankowe placki ziemniaczane z sosem piecvarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tymiankowe placki ziemniaczane z sosem piecvarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tymiankowe placki ziemniaczane z sosem piecvarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tymiankowe placki ziemniaczane z sosem piecvarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tymiankowe placki ziemniaczane z sosem piecvarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tymiankowe placki ziemniaczane z sosem piecvarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tymiankowe placki ziemniaczane z sosem piecvarkowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej