Kruche ciasteczka imbirowe przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kruche ciasteczka imbirowe

Autor: ELA

ratingratingratingratingrating

4

heart
5 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

26 osób wydrukowało

Pobierz pdf

22 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

200 gramów

100 gramów

2 gramy

450 gramów

3 łyżeczki

2 łyżeczki

0.5 łyżeczki

1 szczypta

2 łyżki

10 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Masło utrzeć z cukrem na puszystą pianę. Do ubitej piany dodajemy po jednym jajku. Mąkę przesiać do miski, wymieszać z imbirem, cynamonem, zielem angielskim, sodą.

Krok 2

Suche składniki partiami dodawać do utartej masy mieszając łopatką. Wlać miód i zagnieść dokładnie ciasto.

Krok 3

Po wyrobieniu odstawić w chłodne miejsce na ok 2 godziny. Schłodzone ciasto rozwałkować, podsypując mąka. Wycinać ciasteczka i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem. Udostępnij

2

Opinie o przepisie

  • Marta

    Marta , 15.12.2022

    Coś jest nie tak z przepisem. Jeśli dodamy tylko 2 żółtka to ciasto będzie za sypkie i nie da rady go zagnieść. Ja na koniec dodałam 2 białka bo bez tego miała bym posypkę a nie ciastka.

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kruche ciasteczka imbirowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kruche ciasteczka imbirowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kruche ciasteczka imbirowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kruche ciasteczka imbirowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kruche ciasteczka imbirowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kruche ciasteczka imbirowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kruche ciasteczka imbirowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kruche ciasteczka imbirowe - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej