
Składniki
50 gramów
120 gramów
120 gramów
50 mililitrów
180 gramów
100 gramów
40 gramów
40 gramów
200 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do garnuszka przekładamy masło wraz z cukrem. Podgrzewamy do rozpuszczenia się składników. Zdejmujemy z ognia, wlewamy kremówkę i dokładnie mieszamy. Zostawiamy do wystudzenia.

Krok 2
Do miski wsypujemy płatki migdałów, rodzynki, skórkę pomarańczową oraz mąkę pszenną. Całość mieszamy.

Krok 3
Do bakali wlewamy przestudzoną masę z cukrem. Mieszamy do połączenia się składników.

Krok 4
Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Formujemy za pomocą łyżki ciastka i układamy je w sporych odstępach od siebie. Spłaszczamy łyżką. ( Ciastka się lekko rozpłyną) Pieczemy ciastka w temp 160 C przez ok 13-15 min, aż nabiorą złotego koloru. Wyjmujemy z piekarnika i za pomocą metalowej foremki wykrawamy idealne okręgi.

Krok 5
Wystudzone ciastka smarujemy czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej. Odkładamy na bok do stężenia.

Przepisy w Waszym wykonaniu
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Florentynki
Florentynki to kruche ciasteczka, które można podsumować jednym zdaniem: bakaliowy zawrót głowy! Nie powinno zabraknąć w nich migdałów, ponieważ są podstawą oryginalnej receptury. Zachęcamy do próbowania także smakowitych dodatków: rodzynek, skórki pomarańczy, kandyzowanych wiśni i żurawiny. W kuchennych zapasach masz jeszcze inne składniki? Dodawaj je śmiało i przygotuj florentynki na bogato.
Dla kogo?
Jeśli zamiast zamykać się w kuchni na długie godziny, wolisz nieskomplikowane receptury, z którymi możesz eksperymentować na co dzień, przepis na florentynki na pewno przypadnie ci do gustu.
Na jaką okazję?
Bardzo miło jest mieć pod ręką kruche pyszności, które spałaszujesz jako dodatek do drugiego śniadania albo podwieczorku.
Czy wiesz, że?
Na podstawie nazwy można domyślić się pochodzenia oryginalnego przepisu. Ciastka są włoskim specjałem, wywodzącym się z Florencji.
Dla urozmaicenia:
Do zrobienia ciastek możesz użyć cukru trzcinowego. Stwórz własną kompozycję suszonych owoców, w której znajdą się morele, gruszki, ananasy i brzoskwinie.