
Składniki
1 opakowanie
200 gramów
0.75 szklanki
3 sztuki
4 łyżki
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Masło przecieramy między rękami z kleikiem ryżowym i wiórkami kokosowymi.

Krok 2
Do miski dodajemy resztę składników. Zagniatamy ciasto.

Krok 3
Z ciasta lepimy w rękach kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Delikatnie je spłaszczamy, a w środku robimy niewielkie zagłębienie. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Układamy na niej ciasteczka. Ciasteczka pieczemy przez ok. 15 minut (do zarumienienia).

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Ciastka z kleiku ryżowego
Trudno o prostszy i przyjemniejszy w wykonaniu deser. Zrobienie ciasteczek z kleiku ryżowego może zająć mniej czasu niż wyprawa do sklepu w poszukiwaniu łakoci, gdy pojawi się nagła ochota na coś słodkiego.
Dla kogo?
Dla osób, które lubią piec, ale nie przepadają za skomplikowanymi recepturami, wymagającymi dużej ilości energii i czasu.
Na jaką okazję?
Z przepisu uzyskacie około 40 ciasteczek z kleiku ryżowego, więc jest to porcja, która spokojnie wystarczy nawet na huczne przyjęcie. Kilka sztuk zostało? Zabierzecie je na wynos jako słodką przekąskę do pracy.
Czy wiesz, że?
Kleik ryżowy możecie przygotować samodzielnie. Nadaje się do tego większość dostępnych w sklepach gatunków ryżu, w tym basmati i jaśminowy.
Dla urozmaicenia:
Do ciastek z kleikiem ryżowym warto dodać ziarna sezamu. Tuż przed podaniem w zrobionych wcześniej zagłębieniach można umieścić dżem lub powidła.