Słodko-kwaśny chrupiący roślinny a'la kurczak
NOWY PRZEPIS
łatwe
0 osób zapisało

Składniki
360 gramów
6 sztuk
2 sztuki
100 mililitrów
6 łyżek
6 łyżek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Dodatkowo będzie potrzebny: bardzo gorący grill z pokrywką i 3 łyżki wiórów z drzewa (najlepiej jabłkowych lub dębowych) rozłożonych na małym kawałku folii aluminiowej, aby wytworzyć dym. Przed wędzeniem polej wióry 1 łyżką wody.
Krok 2
Sos: 2 plasterki ananasa i cebulę dymkę drobno posiekaj. Zagotuj sok pomarańczowy z posiekanym ananasem. Gotuj, aż sok zredukuje się co najmniej połowę i stanie się w konsystencji dużo gęstszy jak syrop. Dodaj do niego wtedy ketchup, słodki sos chili i posiekaną cebule dymkę.
Krok 3
Posmaruj burgery odrobiną oleju. Zwykłe grillowanie bez pokrywki: Umieść roślinne burgery i 4 plastry ananasa na grillu i grilluj je przez 6-7 minut, obracając je co jakiś czas.
Krok 4
Grillowanie z wędzeniem: Umieść folię aluminiową z wiórkami na środku rusztu i poczekaj aż zacznie dymić. Ułóż wtedy na ruszcie roślinnego burgera oraz plastry ananasa. Całość przykryj i piecz, wędząc jednocześnie przez 2 minuty. Po tym czasie burgera przełóż na druga stronę i grilluj kolejne 2 minuty.
Krok 5
Podawaj chrupiące wędzone roślinne burgery z plastrami ananasa i słodko-kwaśnym sosem ananasowym z boku.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Słodko-kwaśny chrupiący roślinny a'la kurczak
Słodko-kwaśne smaki przywołują na myśl skojarzenia z niezwykle bogatą i różnorodną kuchnią azjatycką. Wydaje się, że kucharze z tamtej części świata do perfekcji opanowali łączenie najróżniejszych smaków, więc warto czerpać pełnymi garściami z ich doświadczenia. Dzięki wykorzystaniu w przepisie roślinnego „kurczaka” nikt nie wstanie od stołu z poczuciem niedosytu – niezależnie od preferencji żywieniowych. W końcu posiłki mają łączyć, a nie dzielić.
Dla kogo?
Opracowaliśmy dwa sposoby przygotowania słodko-kwaśnego chrupiącego a'la „kurczaka” w wersji roślinnej. Jeśli wolisz proste rozwiązania, „mięso” ułóż na ruszcie. Jeśli jednak masz ochotę na małe wyzwanie kulinarne, wykorzystaj metodę wędzenia. Dzięki naszym instrukcjom na pewno poradzisz sobie z tym zadaniem.
Na jaką okazję?
Podawaj zawsze wtedy, gdy masz ochotę na połączenie wytrawnych smaków ze słodkim ananasem. Roślinny „kurczak” z nutami słodko-kwaśnymi będzie kulinarną gwiazdą podczas wakacyjnych przyjęć w ogrodzie. Kuszący aromat rozniesie się po całej okolicy!
Czy wiesz, że?
Bez trudu danie to zawładnie kubkami smakowymi Twoich gości. Jeśli wolisz nieco bardziej ogniste smaki, w przepisie na słodko-kwaśnego „kurczaka” wykorzystaj pikantny keczup lub ostry sos chili.
Dla urozmaicenia:
Ruszt jest już rozgrzany? Zatem przygotuj na nim pyszne dodatki. Do grillowania nadają się nawet owoce – w tym obowiązkowy w potrawie ananas. Ten sposób obróbki możesz zastosować również do zrobienia warzyw i grzanek do sałatki.