Sorbet jagodowy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sorbet jagodowy

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 szklanki

0.5 szklanki

1 sztuka

2 łyżki

1 pęczek

2.5 szklanki

0.2 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jagody wymieszaj z 0,2 szklanki cukru i rozgotuj na wolnym ogniu, po czym zdejmij i ostudź.

Krok 2

Dodaj dwie łyżki soku z cytryny i syrop z cukru i wszystko zmiksuj.

Krok 3

Teraz przetrzyj przez gęste sitko, wlej do miseczki i włóż do zamrażarki.

Krok 4

Do pozostałej 0,2 szklanki cukru dodaj sok wyciśnięty z jednej cytryny oraz startą skórkę, pół szklanki wody i posiekaną gałązkę estragonu.

Krok 5

Wymieszaj i zagotuj, po czym przykryj sos, aby nasiąknął zapachem estragonu.

Krok 6

Przecedź i wstaw do lodówki. Sorbet mieszaj co pół godziny, aż całkiem zamarznie. Sorbet podawaj polany sosem oraz posypany całymi jagodami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sorbet jagodowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sorbet jagodowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sorbet jagodowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sorbet jagodowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sorbet jagodowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sorbet jagodowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sorbet jagodowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sorbet jagodowy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej