Kremowa zupa z grzybami i parmezanem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kremowa zupa z grzybami i parmezanem

Autor: MartaS

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

0.5 kilograma

0.5 łyżki

1 litr

0.7 szklanki

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę obierz i posiekaj w kostkę. Kurki obmyj osusz i pokrój na kawałki. Bulion Knorr przygotuj zgodnie z opisem na opakowaniu.

Krok 2

Posiekaną cebulę i oczyszczone grzyby zalej bulionem Knorr. Dodaj przyprawy i gotuj około 30 min.

Krok 3

Dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotuj, aż zmiękną.

Krok 4

Wlej śmietanę wymieszaną z mąką. Dodaj zgnieciony czosnek, dopraw solą i pieprzem. Udekoruj wiórkami parmezanu i posiekaną natka pietruszki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kremowa zupa z grzybami i parmezanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kremowa zupa z grzybami i parmezanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kremowa zupa z grzybami i parmezanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kremowa zupa z grzybami i parmezanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kremowa zupa z grzybami i parmezanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kremowa zupa z grzybami i parmezanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kremowa zupa z grzybami i parmezanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kremowa zupa z grzybami i parmezanem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
9 osób ogląda przepis:
Barszcz biały
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kremowa zupa z grzybami i parmezanemKremowa zupa z grzybami i parmezanem

W tym przepisie polsko-włoskie inspiracje zostają połączone w kremowej zupie z grzybami i parmezanem. Grzybami, których użyjesz do jej przygotowania są kurki, wyróżniające się swoim lekko korzennym i jednocześnie delikatnie pieprznym smakiem. To one nadają potrawie wykwintny charakter, dzięki czemu możesz ją podać nawet na eleganckiej kolacji. Do ugotowania zupy będziesz także potrzebować pokrojonej w kostkę cebuli oraz ziemniaków. Przypraw ją liściem laurowym, zielem angielskim, ząbkiem czosnku oraz szczyptą suszonego tymianku, który dobrze komponuje się ze smakiem kurek. Aby zabielić i zagęścić zupę, dodaj do niej kwaśną śmietanę wymieszaną z mąką pszenną. Dolewając ją do wywaru, uważaj, aby śmietana się nie zwarzyła. Zupę serwuj na gorąco, posypaną startym parmezanem i drobno posiekaną natką pietruszki. Będą do niej także pasowały grzanki lub kawałek świeżej, chrupiącej bagietki. Jeśli masz ochotę przyrządzić danie z kurkami, wypróbuj przepis na kremową zupę z grzybami i parmezanem.