Rosolnik przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Rosolnik

Autor: Kinga Surma

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

50 gramów

400 gramów

1 sztuka

1 łyżeczka

1 sztuka

1 łyżeczka

2 łyżki

1 łyżka

1 łyżka

1 łyżka

1 sztuka

0.5 sztuki

2 sztuki

4 sztuki

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso opłukać, pokroić w kawałki, dodać liść laurowy i gotować przez ok. 1 godzinę.

Krok 2

Kaszę perłową dobrze opłucz pod chłodną wodą. Osobno gotować 30 minut.

Krok 3

Ziemniaki obrać, pokroić, dodać do bulionu z mięsem. Gdy się zagotuje, dodać przygotowaną kaszę perłową.

Krok 4

Cebulę drobno posiekać, marchewkę zetrzeć na tarce. Podsmażyć na oleju. Dodać czosnek, ogórki pokroić w kostkę i podsmażyć. Kolejno dodać pasatę pomidorową i lekko wszystko podsmażyć, dodać do zupy. Wrzucić liść laurowy, sól, pieprz, kostkę rosołową. Gotować około 10 minut. Zdjąć z ognia.

Krok 5

Koper drobno posiekać i wrzucić do zupy. Podawać z kwaśną śmietaną.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Rosolnik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Rosolnik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Rosolnik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Rosolnik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Rosolnik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Rosolnik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Rosolnik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Rosolnik - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej