Zupa brokułowa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa brokułowa

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

46

heart
765 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
5 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

563 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

867 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

600 gramów

1 sztuka

2 sztuki

150 mililitrów

100 gramów

2 łyżki

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Selera i brokuły pokrój na mniejsze kawałki- nie muszą być regularne, posiekaj drobno dwa ząbki czosnku. Zetrzyj ser na tarce, ziemniaka obierz i pokrój w drobną kostkę.

Krok 2

W garnku na rozgrzanej oliwie podsmaż czosnek, gdy się lekko zarumieni dodaj selera, smaż go przez 1- 2 minuty cały czas mieszając. Dodaj ziemniaki i brokuły, całość zalej litrem wody. Wszystko razem gotuj około 15 minut pod przykryciem, aż ziemniaki zmiękną . Do zupy dodaj kostki rosołowe, śmietanę, dokładnie wymieszaj, wszystko razem zmiksuj w kielichu blendera i przecedź przez sito.

Krok 3

Zupę podawaj udekorowaną śmietaną, z wierzchu posypaną tartym serem parmezan.

przepisy.pl

Dobra rada:

Zupę możesz podawać z grzankami albo z kawałkami sera koziego lub niebieskiego. Upewnij się, że ser zawiera podpuszczkę mikrobiologiczną, a nie naturalną.

2

Opinie o przepisie

  • Kotek ...

    Kotek ... , 12.03.2017

    Pycha :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Kurosad

    Teresa Kurosad , 07.12.2016

    tak isuper

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa brokułowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa brokułowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa brokułowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa brokułowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa brokułowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa brokułowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa brokułowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa brokułowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa brokułowaZupa brokułowa

Przygotowujesz obiad dla wegetarian i szukasz kulinarnej inspiracji? Koniecznie wypróbuj przepis na tę pyszną zupę brokułową. Jest gęsta, aksamitna i świetnie sprawdzi się jako przystawka albo pierwsze danie bez mięsa. Do jej przygotowania, oprócz brokułów, użyj selera naciowego, ziemniaka oraz czosnku, który nada potrawie wyrazistości. Podsmaż wszystkie warzywa, a następnie zalej je bulionem na włoszczyźnie. Kiedy zmiękną, a zupa nabierze właściwego smaku, dodaj do całości śmietanę. Pamiętaj o jej wcześniejszym zahartowaniu – dzięki niemu unikniesz nieestetycznych grudek. Do brokułów pasować będą podprażone na suchej patelni pestki. Wybierz np. ziarna słonecznika lub dyni. Świetnym dodatkiem będą również grzanki. Na kawałkach bagietki rozsmaruj cienką warstwę oliwy, posyp je ulubionymi ziołami i zapiecz do chrupkości w dobrze nagrzanym piekarniku. Aby nadać zupie wyrazistości, warto przed podaniem oprószyć ją suszonymi płatkami drożdżowymi. Mamy nadzieję, że gotowanie z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością.