Żurek z tofu i wędzonką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Żurek z tofu i wędzonką

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

heart
47 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

67 osób wydrukowało

Pobierz pdf

85 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 pęczek

300 gramów

2 sztuki

1 sztuka

1 opakowanie

1 litr

1 łyżeczka

0.5 łyżeczki

2 sztuki

0.5 łyżeczki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Marchew, selera z włoszczyzny zetrzyj na tarce. Pora oraz cebulę pokrój w drobną kostkę. Boczek pokrój w paseczki.

Żurek z tofu i wędzonką - Krok 1

Krok 2

W dużym garnku podsmaż boczek aż tłuszcz się wytopi. Dodaj wszystkie warzywa i smaż chwilę.

Żurek z tofu i wędzonką - Krok 2

Krok 3

Teraz wsyp wszystkie przyprawy Knorr, dodaj przeciśnięty czosnek i smaż jeszcze 1 minutę.

Żurek z tofu i wędzonką - Krok 3

Krok 4

Wlej litr gorącej wody, dodaj kostkę Knorr i gotuj całość na małym ogniu 10 minut.

Żurek z tofu i wędzonką - Krok 4

Krok 5

Tofu pokrój w kostkę i wraz z śmietaną dodaj do zupy. Podawaj np. z pieczywem.

Żurek z tofu i wędzonką - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Do zupy możesz dodać również gotowane jajka.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Żurek z tofu i wędzonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Żurek z tofu i wędzonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Żurek z tofu i wędzonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Żurek z tofu i wędzonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Żurek z tofu i wędzonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Żurek z tofu i wędzonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Żurek z tofu i wędzonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Żurek z tofu i wędzonką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Żurek z tofu i wędzonkąŻurek z tofu i wędzonką

Pożywny, wielkanocny żurek, podawany najczęściej w chlebie, to must-have świątecznego śniadania. Może w tym roku nieco urozmaicisz tradycyjną recepturę? Do listy składników dodaj tofu oraz sprawdzoną przez naszych kucharzy kompozycję przypraw. Kto raz spróbuje takiego połączenia, z pewnością przepadnie na dłużej!

Dla kogo?

Dla każdego, kto bez żurku nie wyobraża sobie Wielkanocy. Jesteś w gronie tych osób? Nie zwlekaj już dłużej z wypróbowaniem przepisu na żurek z dodatkiem tofu.

Na jaką okazję?

Na śniadanie, obiad, kolację… Bo dlaczego nie? Palce lizać!

Czy wiesz, że?

Tofu to sojowy twarożek. Składnik ten, według legendy wynaleziony został w Chinach i nadal jest niezwykle popularny w kuchni dalekowschodniej, a od jakiegoś czasu szturmem zdobywa także serca Polaków.

Dla urozmaicenia:

Zamiast śmietany, użyć możesz kilku łyżek naturalnego jogurtu.