
Składniki
1 pęczek
300 gramów
2 sztuki
1 sztuka
1 opakowanie
1 litr
1 łyżeczka
0.5 łyżeczki
2 sztuki
0.5 łyżeczki
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Marchew, selera z włoszczyzny zetrzyj na tarce. Pora oraz cebulę pokrój w drobną kostkę. Boczek pokrój w paseczki.

Krok 2
W dużym garnku podsmaż boczek aż tłuszcz się wytopi. Dodaj wszystkie warzywa i smaż chwilę.

Krok 3
Teraz wsyp wszystkie przyprawy Knorr, dodaj przeciśnięty czosnek i smaż jeszcze 1 minutę.

Krok 4
Wlej litr gorącej wody, dodaj kostkę Knorr i gotuj całość na małym ogniu 10 minut.

Krok 5
Tofu pokrój w kostkę i wraz z śmietaną dodaj do zupy. Podawaj np. z pieczywem.


Dobra rada:
Do zupy możesz dodać również gotowane jajka.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Żurek z tofu i wędzonką
Pożywny, wielkanocny żurek, podawany najczęściej w chlebie, to must-have świątecznego śniadania. Może w tym roku nieco urozmaicisz tradycyjną recepturę? Do listy składników dodaj tofu oraz sprawdzoną przez naszych kucharzy kompozycję przypraw. Kto raz spróbuje takiego połączenia, z pewnością przepadnie na dłużej!
Dla kogo?
Dla każdego, kto bez żurku nie wyobraża sobie Wielkanocy. Jesteś w gronie tych osób? Nie zwlekaj już dłużej z wypróbowaniem przepisu na żurek z dodatkiem tofu.
Na jaką okazję?
Na śniadanie, obiad, kolację… Bo dlaczego nie? Palce lizać!
Czy wiesz, że?
Tofu to sojowy twarożek. Składnik ten, według legendy wynaleziony został w Chinach i nadal jest niezwykle popularny w kuchni dalekowschodniej, a od jakiegoś czasu szturmem zdobywa także serca Polaków.
Dla urozmaicenia:
Zamiast śmietany, użyć możesz kilku łyżek naturalnego jogurtu.