Chiński kurczak z ryżem i jajkiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Chiński kurczak z ryżem i jajkiem

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
31 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

35 osób wydrukowało

Pobierz pdf

45 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2.5 szklanki

400 gramów

2 łyżki

1 sztuka

3 sztuki

15 gramów

25 gramów

1 łyżeczka

300 gramów

1 sztuka

2 sztuki

100 gramów

2 łyżki

25 gramów

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Dobrze umyty ryż włóż do garnka, zalej słoną wodą i ugotuj według przepisu na opakowaniu.

Chiński kurczak z ryżem i jajkiem - Krok 1

Krok 2

Pokrój kurczaka w cienkie paski i odłóż. Zmieszaj przyprawę chińską, mąkę, sos sojowy, roztrzepane jajko oraz cukier.

Chiński kurczak z ryżem i jajkiem - Krok 2

Krok 4

Cebulę, marchew i paprykę pokrój w małą kostkę a czosnek zmiażdż. Cały czas mieszając smaż warzywa w woku przez 5 minut.

Chiński kurczak z ryżem i jajkiem - Krok 4

Krok 6

Fix Knorr zmieszaj z 50 ml zimnej wody.

Chiński kurczak z ryżem i jajkiem - Krok 6

Krok 3

W powstałej panierce obtocz mięso a następnie usmaż je na dużym ogniu na gorącym oleju. Jeśli zostanie trochę panierki, usmaż ją wraz w mięsem. Następnie odłóż całość na talerzyk.

Chiński kurczak z ryżem i jajkiem - Krok 3

Krok 5

Teraz dodaj do nich przygotowane mięso i ryż.

Chiński kurczak z ryżem i jajkiem - Krok 5

Krok 7

Wlej płyn do potrawy, dokładnie wymieszaj i smaż jeszcze przez 5 minut. Natychmiast podawaj.

Chiński kurczak z ryżem i jajkiem - Krok 7
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chiński kurczak z ryżem i jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chiński kurczak z ryżem i jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chiński kurczak z ryżem i jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chiński kurczak z ryżem i jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chiński kurczak z ryżem i jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chiński kurczak z ryżem i jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chiński kurczak z ryżem i jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Chiński kurczak z ryżem i jajkiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej