Łopatka pieczona, z cebulą i makaronem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Łopatka pieczona, z cebulą i makaronem

Autor: Izabella Kulińska

ratingratingratingratingrating

3

heart
3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

23 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

23 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

2 łyżki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

2 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kawałek łopatki powinien być zwarty i chudy. Opłucz go dokładnie i osusz ręcznikami papierowymi. Natrzyj solą, pieprzem czarnym i ziołowym. Odłóż mięso pod przykryciem albo zawinięte w folię na kilka godzin.

Krok 2

Cebule obierz i pokrój w kostkę. Bulionetkę rozpuść z 1/2 l gorącej wody.

Krok 3

Na patelni rozgrzej masło klarowane. Obsmaż mięso ze wszystkich stron, przełóż je do naczynia żaroodpornego. Na tej samej patelni z tłuszczem zeszklij cebulę, przełóż ją do mięsa a patelnię zdeglasuj bulionem i płyn wlej do mięsa.

Krok 4

Naczynie przykryj pokrywką i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Piecz ok. 1 - 1,5 godziny. Gdy mięso będzie miękkie wyjmij je na talerz żeby chwilę odpoczęło a do płynu w naczyniu dodaj sos pieczeniowy, dokładnie rozmieszaj i wstaw jeszcze na chwilę do piekarnika żeby się zagotował.

Krok 5

Ugotuj al'dente odpowiednią ilość makaronu, odcedź go i wymieszaj z większością sosu zostawiając kilka łyżek do polania. Wyłóż porcje makaronu na talerze, na wierzchu ułóż plastry mięsa, polej resztą sosu.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Łopatka pieczona, z cebulą i makaronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Łopatka pieczona, z cebulą i makaronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Łopatka pieczona, z cebulą i makaronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Łopatka pieczona, z cebulą i makaronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Łopatka pieczona, z cebulą i makaronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Łopatka pieczona, z cebulą i makaronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Łopatka pieczona, z cebulą i makaronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Łopatka pieczona, z cebulą i makaronem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Łopatka pieczona, z cebulą i makaronemŁopatka pieczona, z cebulą i makaronem

Mięsa w postaci dużych kawałków zazwyczaj pojawiają się w kompozycjach z ziemniakami oraz surówkami. Zainspiruj się i spróbuj przyrządzić łopatkę, podając ją w zupełnie inny sposób. Wykorzystaj do tego dowolny makaron: świderki, kokardki lub rurki. Wypróbuj także makaronów kolorowych i wieloziarnistych. Łopatkę w postaci surowej natrzyj pieprzem czarnym lub ziołowym oraz suszonymi ziołami, a następnie odłóż w chłodne miejsce na dłuższy czas. Dzięki temu zyska bogatszy smak po upieczeniu. Przed włożeniem mięsa do rozgrzanego do 180° C piekarnika, podsmaż je z obu stron na patelni. Podsmaż również cebulę i zalej bulionem mięsnym lub warzywnym. Wszystkie składniki przełóż do naczynia żaroodpornego. Z uzyskanego wywaru przyrządź sos pieczeniowy ciemny lub jasny, dodając do niego mączną zasmażkę. Wymieszaj go później z makaronem ugotowanym al dente, który przeniknie jego smakiem oraz zapachem. Danie podawaj na ciepło, układając na makaronie kawałki pieczonego mięsa. Całość oprósz koperkiem. Życzymy smacznego.