
Składniki
500 gramów
1 sztuka
1 sztuka
600 gramów
1 opakowanie
2 sztuki
null
250 mililitrów
300 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Szynkę pokrój na steki, przypraw Knorr Przyprawą do mięsa. Obsmaż steki z obu stron i przełóż do naczynia żaroodpornego, piecz pod przykryciem 20 min w temp. 180 C°.
Krok 2
W tym czasie oczyść i pokrój rydze w większe kawałki, cebulę, czosnek i rozmaryn posiekaj.
Krok 3
Ziemniaki dokładnie umyj i pokrój na pół księżyce, dopraw solą, pieprzem i rozmarynem, podlej olejem i piecz w temp. 160C° ok 20 min, aż zmiękną.
Krok 4
Na patelni podsmaż cebulę i czosnek, dodaj rydze i smaż, aż grzyby nabiorą rumianego koloru, podlej śmietaną i duś 5 minut.
Krok 5
Gdy mięso skończy się piec, zalej je sosem, wstaw do piekarnika rozgrzanego 160 C° i piecz, aż zmięknie. Podawaj steki polane sosem z pieczonymi ziemniakami.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej