Szynka wieprzowa duszona z rydzami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Szynka wieprzowa duszona z rydzami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

32 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

33 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 sztuka

1 sztuka

600 gramów

1 opakowanie

2 sztuki

null

250 mililitrów

300 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Szynkę pokrój na steki, przypraw Knorr Przyprawą do mięsa. Obsmaż steki z obu stron i przełóż do naczynia żaroodpornego, piecz pod przykryciem 20 min w temp. 180 C°.

Krok 2

W tym czasie oczyść i pokrój rydze w większe kawałki, cebulę, czosnek i rozmaryn posiekaj.

Krok 3

Ziemniaki dokładnie umyj i pokrój na pół księżyce, dopraw solą, pieprzem i rozmarynem, podlej olejem i piecz w temp. 160C° ok 20 min, aż zmiękną.

Krok 4

Na patelni podsmaż cebulę i czosnek, dodaj rydze i smaż, aż grzyby nabiorą rumianego koloru, podlej śmietaną i duś 5 minut.

Krok 5

Gdy mięso skończy się piec, zalej je sosem, wstaw do piekarnika rozgrzanego 160 C° i piecz, aż zmięknie. Podawaj steki polane sosem z pieczonymi ziemniakami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szynka wieprzowa duszona z rydzami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szynka wieprzowa duszona z rydzami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szynka wieprzowa duszona z rydzami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szynka wieprzowa duszona z rydzami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szynka wieprzowa duszona z rydzami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szynka wieprzowa duszona z rydzami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szynka wieprzowa duszona z rydzami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szynka wieprzowa duszona z rydzami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
5 osób ogląda przepis:
Klasyczny sos tatarski
czas przygotowania
20 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej