Kalafior zapiekany - przepis: w piekarniku | Przepisy.pl pixel

Kalafior zapiekany

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

175

heart
591 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

1805 osób wydrukowało

Pobierz pdf

4726 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 opakowanie

150 mililitrów

80 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

50 gramów

20 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kalafiora oczyść i pokrój na mniejsze części, a następnie sparz krótko we wrzącej, osolonej wodzie.

Kalafior zapiekany - Krok 1

Krok 2

Fix Knorr wymieszaj ze 150 mililitrami mleka. Papryki pokrój w paski.

Kalafior zapiekany - Krok 2

Krok 3

Szynkę pokrój w paski, cebulę w piórka – przesmaż razem na rozgrzanej oliwie, dodaj paprykę, wymieszaj i zdejmij z ognia.

Kalafior zapiekany - Krok 3

Krok 4

Kalafiora przełóż do naczynia żaroodpornego, na wierzch wyłóż przesmażoną szynkę z warzywami. Całość zalej Fixem Knorr i posyp startym serem. Naczynie wstaw do nagrzanego piekarnika i zapiekaj w temperaturze 170 stopni przez około 35 minut.

Kalafior zapiekany - Krok 4
2

Opinie o przepisie

  • Ewa

    Ewa , 25.06.2021

    A mleko po co?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kalafior zapiekany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kalafior zapiekany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kalafior zapiekany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kalafior zapiekany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kalafior zapiekany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kalafior zapiekany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kalafior zapiekany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kalafior zapiekany - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
4 osoby oglądają przepis:
Placek z gulaszem
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kalafior zapiekanyKalafior zapiekany

Znudził ci się kalafior gotowany z okrasą z tłuszczu i bułki tartej? Mamy dla ciebie doskonały przepis na podanie tego warzywa. Kalafior zapiekany pod kremowym sosem, stanie się wyśmienitą zapiekanką – idealną na obiad lub kolację dla całej rodziny. Do zapiekania kalafior należy najpierw sparzyć lub podgotować, a składniki, które oprócz niego powinny wylądować w brytfannie to m.in.: szynka (lub boczek albo kiełbasa), kilka rodzajów papryki oraz cebula. Dodać możesz także cukinię i pieczarki, jeśli lubisz. Kluczowy smak tej zapiekanki pochodzi jednak do sera i sosu, którym wszystko jest polane. Sos cztery sery z brokułami zrobisz błyskawicznie dzięki Fix Knorr. W ten sam sposób, zamiast kalafiora, możesz przygotować także brokuły lub brukselkę. One również lubią towarzystwo szynki, warzyw oraz serowego sosu. Wypróbuj nasz przepis na kalafior zapiekany.