Zapiekanka z polenty - serowa, szybka: przepis | Przepisy.pl pixel

Szybka zapiekanka z polenty

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

heart
71 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

73 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

171 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 szklanki

500 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

150 gramów

1 sztuka

150 gramów

100 gramów

2 łyżki

0.5 pęczka

1 szczypta

1 szczypta

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na rozgrzanej żeliwnej patelni przesmaż mięso. Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę, fasolkę oraz cebulę.

Krok 2

Następnie do mięsa wsyp zawartość opakowania Knorr i wymieszaj. Wlej 500 mililitrów wody i gotuj na małym ogniu 15-20 minut. Pod koniec gotowania dodaj pokrojoną kolendrę. Jeśli uważasz za konieczne dopraw do smaku.

Krok 3

W garnku zagotuj 1 litr osolonej lekko wody. Do wrzątku wsypuj powoli polentę cały czas mieszając. Na koniec dodaj masło oraz parmezan i wymieszaj.

Krok 4

Przygotowany wcześniej mięsny farsz (w patelni) posyp połową startego cheddara.

Krok 5

Następnie po całości rozprowadź gorącą polentę i posyp na koniec resztą startego sera. Patelnię wstaw do nagrzanego piekarnika i zapiekaj w temperaturze 180 stopni do momentu zrumienienia jej wierzchu. Jeśli nie posiadasz żeliwnej patelni lub takiej, którą możesz wstawić do piekarnika – potrawę przygotuj w naczyniu żaroodpornym.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szybka zapiekanka z polenty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szybka zapiekanka z polenty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szybka zapiekanka z polenty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szybka zapiekanka z polenty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szybka zapiekanka z polenty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szybka zapiekanka z polenty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szybka zapiekanka z polenty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szybka zapiekanka z polenty - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Roladki schabowe - VIDEO
czas przygotowania
40 min.
stopień trudności

średnie

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szybka zapiekanka z polentySzybka zapiekanka z polenty

Na bazie polenty, czyli tradycyjnej włoskiej kaszki kukurydzianej, przyrządzisz wyśmienitą zapiekankę o aksamitnej konsystencji. Ta prosta potrawa będzie świetną propozycją na obiad dla kilku osób. Do jej przygotowania będziesz także potrzebować mielonej wieprzowiny z wołowiną oraz kilku warzyw. Najpierw podsmaż mięso na rozgrzanej patelni żeliwnej – to istotne, aby wykonana była z tego materiału, ponieważ później wstawisz ją do piekarnika. Pokrojoną w kostkę paprykę i cebulę oraz czerwoną fasolę z puszki dodaj do mięsa, po czym wsyp kompozycję przypraw do pikantnego sosu bolognese. Całość zalej wodą, doprowadź do wrzenia i duś na małym ogniu, a na koniec dorzuć listki świeżej kolendry. Następnie do garnka z gotującą się wodą wsyp powoli kaszkę, cały czas mieszając i po chwili połącz z tłuszczem oraz parmezanem. Mięsny farsz posyp startym serem cheddar, a na wierzchu równomiernie rozprowadź polentę. Danie wstaw do piekarnika i zapiekaj do momentu, aż nabierze złocistego koloru. Podawaj bezpośrednio po przyrządzeniu.