Potrawka z kurczaka z warzywami i ryżem: z piersią | Przepisy.pl pixel

Potrawka z kurczaka z warzywami

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

29

heart
519 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

614 osób wydrukowało

Pobierz pdf

770 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

3 łyżki

0.5 litra

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Selera, pietruszkę, marchew oraz cebulę obierz i pokrój w kostkę. Pora pokrój w plasterki.

Potrawka z kurczaka z warzywami  - Krok 1

Krok 2

Następnie pokrój filety z kurczaka w kostkę i podsmaż w garnku na tłuszczu.

Potrawka z kurczaka z warzywami  - Krok 2

Krok 3

Po chwili dodaj resztę warzyw. Smaż jeszcze przez chwilę, po czym zalej 0,5 litrem wody i dodaj Sos do pieczeni z cebulką Knorr. Dodaj posiekaną natkę pietruszki.

Potrawka z kurczaka z warzywami  - Krok 3

Krok 4

Całość duś pod przykryciem przez około 30 minut. Podawaj z ryżem.

Potrawka z kurczaka z warzywami  - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

3

Opinie o przepisie

  • Anita Sołek

    Anita Sołek , 14.02.2016

    Naprawdę pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • rafal banach

    rafal banach , 15.11.2015

    coś wspaniałego . Cała rodzina pod wrażeniem Jak Tata wspaniale gotuje

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janina Wojciechowska

    Janina Wojciechowska , 18.06.2015

    dziekuje za przepisy

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Potrawka z kurczaka z warzywami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Potrawka z kurczaka z warzywami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Potrawka z kurczaka z warzywami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Potrawka z kurczaka z warzywami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Potrawka z kurczaka z warzywami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Potrawka z kurczaka z warzywami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Potrawka z kurczaka z warzywami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Potrawka z kurczaka z warzywami  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Potrawka z kurczaka z warzywami Potrawka z kurczaka z warzywami

Węgrzy mają gulasz, Francuzi - ragoût, Brytyjczycy - stew, a Polacy - potrawkę. Doskonale zastąpi zupę i tradycyjne drugie danie z mięsem. Jeśli szukacie pomysłu na pyszną potrawę obiadową, świetnie sprawdzi się potrawka z kurczaka z warzywami z naszego przepisu. To danie szybkie i aromatyczne. Ostatnio jednak rzadko jest obecna na naszych stołach, choć właściwie nie wiadomo, dlaczego, bo łączy w sobie delikatne mięso i warzywa. Wygląda niezwykle apetycznie i świetnie nadaje się na danie główne. Kurczaka w potrawce z warzywami można podawać na wiele sposobów – solo lub z dodatkami. Spróbujcie potrawki z naszego przepisu, a z pewnością nie raz zagości na waszych stołach. Smacznego!

Dla kogo?

Kurczak w potrawce z warzywami jest daniem, które posmakuje każdemu – bez wyjątku. Skradnie kulinarne serca zarówno entuzjastów klasycznych dań, jak i tych z was, którzy w kuchni poszukują oryginalności i nowoczesności.

Na jaką okazję?

Przede wszystkim na obiad, chociaż potrawka z kurczaka z ryżem i warzywami świetnie wpisuje się w menu kolacyjne czy nawet imprezowe.

Czy wiesz, że?

Potrawka, a więc danie z mięsa ugotowanego w małej ilości bulionu i warzyw, to reprezentant kuchni tradycyjnej. Potrawkę przeważnie przygotowuje się z białego mięsa, czyli z indyka, kurczaka czy też królika. Znacznie rzadziej z cielęciny.

Dla urozmaicenia:

Bardzo często potrawkę z kurczaka z warzywami podaje się z ryżem, ale możemy też wykorzystać do niej makaron, ziemniaki lub też podać z chlebem.