Sos czosnkowy z jogurtu naturalnego przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sos czosnkowy

Autor: anemone_

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
5 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 mililitrów

100 mililitrów

2 łyżki

1 sztuka

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Czosnek drobno siekamy. Kostki rozkruszamy. Dodajemy pozostałe składniki. Doprawiamy solą i pieprzem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sos czosnkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sos czosnkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sos czosnkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sos czosnkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sos czosnkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sos czosnkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sos czosnkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sos czosnkowy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sos czosnkowySos czosnkowy

Czosnek to składnik, który wydobywa z dań to, co w nich najlepsze – podkreślając ich smak oraz aromat. Nic dziwnego, że zajmuje ważne miejsce w kulinariach niemal całego świata. Wspaniale komponuje się z pieczonymi mięsami, sałatkami czy jako dodatek do zup. Nie inaczej wygląda sytuacja, gdy mowa o sosie czosnkowym z jogurtu naturalnego. Doskonały do grzanek, tortilli, pity i surowych warzyw. Zobacz, jak łatwo się go przyrządza i zdecyduj, do czego dziś dodasz sos czosnkowy na jogurcie.

Dla kogo? Potrawom brakuje charakteru? Czasem trudno jest dobrać odpowiedni rodzaj przypraw i trafić z ich ilością. Dlatego prezentujemy sos czosnkowy – przepis z jogurtem naturalnym, dzięki któremu nie trzeba martwić się o mdły smak potraw. Jest to na tyle uniwersalny i smaczny dip, że z pewnością będziesz go powtarzać, podając do wielu dań obiadowych oraz przystawek, z którymi sos czosnkowy na jogurcie naturalnym będzie się świetnie komponować.

Na jaką okazję? Sos czosnkowy warto serwować szczególnie do przekąsek, takich jak: słone paluszki, paluchy z ciasta francuskiego, chipsy czy krakersy. Żeby go przygotować, potrzebujesz jedynie czosnku, jogurtu i majonezu. Przepis na sos czosnkowy, bazujący na tych składnikach, stanie się przebojem imprez i seansów filmowych.

Czy wiesz, że? Intensywność smaku zależy od ilości ząbków czosnku, które dodasz do sosu czosnkowego na jogurcie. Możesz przecisnąć je przez praskę, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach lub po prostu posiekać na małe kawałeczki. Sos czosnkowy z jogurtu charakteryzuje się nie tylko wyśmienitym smakiem, ale też kuszącą konsystencją.

Dla urozmaicenia: Sos czosnkowy warto doprawić świeżymi ziołami, takimi jak koperek, bazylia lub pietruszka – aromat będzie wtedy jeszcze bardziej intensywny. Możesz dodać suszone przyprawy, chociażby zioła prowansalskie. Sos czosnkowy z jogurtu naturalnego doskonale komponuje się także z dodatkiem pieprzu cytrynowego. Przed podaniem dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.