Sos ostry przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sos ostry

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

0.5 sztuki

1 sztuka

5 ziaren

1 sztuka

2 sztuki

null

null

0.5 łyżeczki

1 sztuka

1 łyżka

1 sztuka

2 łyżki

2 łyżki

0.5 szklanki

0.5 łyżeczki

null szczypt

5 ziaren

1 szklanka

10 sztuk

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wyciśnij sok z cytryny i zetrzyj z niej skórkę. Jarzyny umyj, obierz i zetrzyj na tarce na grubych oczkach.

Krok 2

Pomidory i cebulę pokrój w ćwiartki.

Krok 3

Wszystko wymieszaj z bulionem Knorra, dodaj listki laurowe, ziele angielskie, szczyptę papryki, jałowiec, estragon, sok i skórkę z cytryny.

Krok 4

Wszystko to duś pod przykryciem przez 40 minut.

Krok 5

Następnie jarzyny przetrzyj przez sito.

Krok 6

Z masła i mąki zrób zasmażkę, rozprowadź winem, dodaj cukier, karmel i drobno posiekane grzyby i kapary.

Krok 7

Zasmażkę dodaj do przetartych jarzyn, dopraw i wymieszaj.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sos ostry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sos ostry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sos ostry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sos ostry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sos ostry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sos ostry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sos ostry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sos ostry - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej