Sos pomidorowo-cebulowy do zapiekanki makaronowej
średnie
3 osoby zapisały

Składniki
1 sztuka
1 sztuka
1 szczypta
1 szczypta
0.5 łyżeczki
2 łyżki
2 sztuki
30 gramów
1 łyżka
4 łyżki
1 łyżeczka
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozpuść tłuszcz, a następnie dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj.
Krok 2
Dodaj koncentrat pomidorowy i ketchup. Rozpuść w litrze wody, po czym wlej rosół i zagotuj.
Krok 3
Cebulę nadkrój, naszpikuj liściem laurowym i goździkami. Dodaj do sosu i gotuj 5 minut, po czym wyjmij.
Krok 4
Dopraw sos szczyptą soli, pieprzem, cukrem i sosem Worcester.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej