Sos z zielonego pieprzu video przepis - Zobacz na przepisy.pl pixel

Sos z zielonego pieprzu - VIDEO

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

heart
178 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

114 osób wydrukowało

Pobierz pdf

158 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 łyżki

1 łyżka

2 sztuki

200 mililitrów

50 mililitrów

200 mililitrów

1 łyżka

20 mililitrów

300 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Posiekaj drobno szalotki i czosnek. Pokrusz ziarna czarnego pieprzu. Zeszklij na oleju cebulę i czosnek. Dodaj zielony i czarny pieprz.

Sos z zielonego pieprzu - VIDEO - Krok 1

Krok 2

Zalej czerwonym winem i gotuj, aż płyn zredukuje się o połowę.

Sos z zielonego pieprzu - VIDEO - Krok 2

Krok 3

Dodaj musztardę, bulionetkę pieczeniową Knorr i 300 mililitrów wody. Całość zalej śmietaną. Sos gotuj na wolnym ogniu około 20 minut, aż zielony pieprz będzie zupełnie miękki, a sos nabierze odpowiedniej konsystencji. Możesz zagęścić sos zasmażką.

Sos z zielonego pieprzu - VIDEO - Krok 3

Krok 4

Dopraw do smaku odrobiną koniaku lub brandy.

Sos z zielonego pieprzu - VIDEO - Krok 4

Krok 5

Sos nadaje się do mięs smażonych, grilowanych i pieczonych. Wyśmienicie komponuje się z ciemnymi mięsami. Jest klasycznym dodatkiem do wołowych steków.

Sos z zielonego pieprzu - VIDEO - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sos z zielonego pieprzu - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sos z zielonego pieprzu - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sos z zielonego pieprzu - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sos z zielonego pieprzu - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sos z zielonego pieprzu - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sos z zielonego pieprzu - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sos z zielonego pieprzu - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sos z zielonego pieprzu - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Klasyczny sos tatarski
czas przygotowania
20 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sos z zielonego pieprzu - VIDEOSos z zielonego pieprzu - VIDEO

Jaki sos do mięs może zdobyć tytuł tego najlepszego? Sos z zielonego pieprzu z pewnością ma duże szanse! Jego charakterystyczny smak idealnie komponuje się z mięsami smażonymi, pieczonymi czy grillowanymi. A już szczególnie pasuje do wołowiny. Stek wołowy albo wołowina pieczona z sosem z zielonego pieprzu to prawdziwa uczta dla podniebienia.

Dla kogo?

Dla wszystkich, którzy wiedzą, że dobry sos do mięsa podnosi walory smakowe całego dania. Sos z zielonego pieprzu poradzi sobie znakomicie z tym zadaniem!

Na jaką okazję?

Przepis na sos z zielonym pieprzem przyda się zawsze wtedy, gdy chcesz podać na obiad stek wołowy lub pieczoną wołowinę.

Czy wiesz, że?

Zielony pieprz otrzymuje się z tej samej rośliny co pieprz czarny, tylko że z zielonych, niedojrzałych owoców. Jest też łagodniejszy w smaku od czarnego pieprzu, dlatego świetnie sprawdza się w sosach, zupach i potrawach mięsnych.

Dla urozmaicenia:

Łyżeczka musztardy dodana do sosu jeszcze bardziej wyostrzy jego smak.