
Składniki
null
null
1 sztuka
60 gramów
250 gramów
3 sztuki
2 łyżki
250 gramów
4 łyżki
4 łyżki
6 sztuk
60 gramów
40 sztuk
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Posiekaj dymki i wrzuć na rozgrzaną oliwę, dodaj szpinak z wodą pozostałą po płukaniu. Podsmaż.
Krok 2
Dodaj ryż, zioła, piniole, rodzynki i ser feta.
Krok 3
Zetrzyj gałkę muszkatołową. Dopraw pieprzem.
Krok 4
Ciasto filo pokrój na 40 kwadratów.
Krok 5
Z kwadratów wytnij kółka.
Krok 6
Posmaruj dno foremek masłem.
Krok 7
Na cieście rozłóż 1/4 farszu. Przykryj ciastem i przełóż farszem.
Krok 8
Wstaw foremki do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na 25 minut.

Dobra rada:
Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej