Suflet podstawowy - przepis: z masłem, z białek | Przepisy.pl pixel

Suflet podstawowy

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

heart
21 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

29 osób wydrukowało

Pobierz pdf

66 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

0.6 szklanki

1 łyżka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Masło rozpuść w rondelku i dodaj mąkę. Zrób zasmażkę. Dolej mleko i bardzo energicznie wymieszaj.

Suflet podstawowy  - Krok 1

Krok 2

Dopraw mielonym pieprzem, solą oraz gałką muszkatołową. Zagotuj cały czas mieszając. Powinien powstać klasyczny sos beszamel

Suflet podstawowy  - Krok 2

Krok 3

Gotowy sos odstaw na bok aby lekko ostygł. Następnie dodaj do niego żółtka.

Suflet podstawowy  - Krok 3

Krok 4

Z białek i szczypty soli ubij bardzo sztywną pianę.

Suflet podstawowy  - Krok 4

Krok 5

Teraz wymieszaj delikatnie, aczkolwiek energicznie i zdecydowanie pianę z białek z całą masą.

Suflet podstawowy  - Krok 5

Krok 6

Kokilki wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Wlej ostrożnie masę na suflet do kokilek do ¾ wysokości naczynia. Masa powinna być równa na wierzchu. Piecz suflet we wcześniej rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez ok. 20 minut. W trakcie nie otwieraj pieca. Podawaj suflet natychmiast po upieczeniu.

Suflet podstawowy  - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Suflet podawaj z pieczonymi szparagami, a nawet najprostszy przepis na suflet sprawi, że danie będzie prezentowało się jeszcze bardziej szykownie.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Suflet podstawowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Suflet podstawowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Suflet podstawowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Suflet podstawowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Suflet podstawowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Suflet podstawowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Suflet podstawowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Suflet podstawowy  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Suflet podstawowy Suflet podstawowy

Suflet uchodzi za danie wykwintne i wymagające dużej wprawy kulinarnej. O ile z pierwszą częścią tego stwierdzenia możemy zgodzić się bez wahania, o tyle z drugą już niekoniecznie. Opracowaliśmy najprostszy przepis na suflet, dzięki któremu każdy może raczyć się tym przysmakiem we własnej jadalni. Choć zwykle danie kojarzy się z porą deseru, tym razem chcemy udowodnić, że jego wytrawny wariant także jest wart uwagi.

Dla kogo? Masz ochotę bliżej zapoznać się z kuchnią francuską? Nie poprzestawaj wyłącznie na serach, bagietkach i croissantach! Sprawdź, jak zrobić suflet. Przepis podstawowy jest prosty do opanowania, więc już niedługo będziesz urozmaicać go innymi składnikami.

Na jaką okazję? Lubisz wytrawne przekąski, ale wszystkie dania, jakie masz w swoim repertuarze wydają się już monotonne i mało atrakcyjne? Zafunduj sobie suflet! Przepis świetnie smakuje w charakterze kameralnej kolacji, którą zjesz w pojedynkę lub podczas randki z bliską osobą. Równie dobrze sprawdzi się jako imprezowa przystawka.

Czy wiesz, że? Przepis na suflet został opracowany we Francji. Charakteryzuje go lekka i puszysta konsystencja. Nawet jeśli ciekawość cię zżera, podczas pieczenia nie uchylaj drzwiczek piekarnika zbyt często. Nagła różnica temperatur może sprawić, że suflet opadnie.

Dla urozmaicenia: W sufletach na słono często używanym dodatkiem jest starty żółty ser. Najlepiej, by miał wyrazisty smak, więc warto użyć cheddera albo gruyere.