Truskawkowy tort przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Truskawkowy tort

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
6 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

18 dekagramów

75 mililitrów

3 sztuki

18 dekagramów

15 dekagramów

1 łyżeczka

3 łyżeczki

80 mililitrów

2 opakowania

10 sztuk

0.5 szklanki

1 kilogram

5 dekagramów

3 dekagramy

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Masło utrzyj z 10 dag cukru oraz z jednym cukrem waniliowym. Wbij jajka, dodaj mąkę, proszek do pieczenia i mleko, wyrób.

Krok 2

Ciasto wlej do dużej tortownicy wyłożonej pergaminem. Piecz pół godziny w temperaturze 175 stopni.

Krok 3

25 dag truskawek pokrój w kostkę, a 50 dag zmiksuj. Żelatynę rozpuść.

Krok 4

Mus truskawkowy wymieszaj z resztą cukru, cukrem waniliowym i maślanką. Wrzuć kostki truskawek, dodaj żelatynę, wymieszaj i chłodź około 4 godzin.

Krok 5

50 ml kremówki ubij i wymieszaj z masą owocową.

Krok 6

Upieczone ciasto przekrój na pół, jedną część posmaruj przygotowanym kremem przykryj drugim plackiem i schłodź. Resztę truskawek przekrój na połowy.

Krok 7

Ciepłą konfiturę przetrzyj przez sito. Owocami obłóż tort, posmaruj konfiturą. Resztę śmietany ubij i za pomocą szprycy ozdób ciasto. Posyp orzeszkami i miętą.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Truskawkowy tort - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Truskawkowy tort - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Truskawkowy tort - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Truskawkowy tort - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Truskawkowy tort - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Truskawkowy tort - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Truskawkowy tort - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Truskawkowy tort - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej