
Składniki
125 mililitrów
1 sztuka
125 gramów
1 szczypta
6 łyżek
400 gramów
175 gramów
1 gram
1 gram
200 gramów
1 sztuka
1 sztuka
2 kilogramy
200 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Na początek trzeba wymieszać ser, mleko, olej, jajko, gałkę muszkatołową, skórkę cytrynową i sól. Następnie do utworzonej masy dodajemy proszek do pieczenia i mąkę, powinno się to robić po trochu. Potem wyrobić ciasto i rozwałkować na czystym stole posypanym mąką. Blachę wysmarować margaryną i ułożyć na niej ciasto. Nadzienie możemy zacząć robić od umycia śliwek. Później śliwki przekroić na połowy wzdłuż i usunąć śliwki. Śliwki należy ułożyć na cieście. Natomiast kruszonkę należy zrobić ze starego chleba razowego , masła i cukru. Cisto posypać kruszonką, a pozostałeś śliwki można wykorzystać do ozdobienia placka. Piec około 25 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusz. Po wyjęciu i ostygnięciu placka, można posypać go cukrem pudrem, albo przygotować lukier i polać nim placek.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej