Magiczny i szybki biszkopcik z brzoskwinką
łatwe
3 osoby zapisały

Składniki
1 łyżeczka
1 szklanka
1 szklanka
beza:
1 szklanka
5 sztuk
1 szklanka
2 łyżeczki
1 łyżeczka
4 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
BISZKOPT: ubijamy 5 białek (na sztywno) dodajemy 5 żółtek, cukier i olej wymieszany z octem.
Krok 2
W osobnej misce mieszamy mąki + proszek do pieczenia. Do jajek wrzucamy mąki, proszek i mieszamy drewnianą łyżką (INACZEJ NIE WYJDZIE). Mieszamy mniej więcej 2-3 min. Wlewany do formy. Nie musi być posmarowana tłuszczem, ale ja daje troszkę oleju i rozprowadzam po całej blasze i posypuję bułką.
Krok 3
Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 25-30 min. Po upieczeniu od razu wyjmujemy na deskę.
Krok 4
PIERZYNKA: brzoskwinie (6-7 połówek) układamy na biszkopcie. Ubijamy 4 białka i dodajemy cukier. Na pokrojone i rozłożone na biszkopcie brzoskwinki wlewany białka i wstawiamy do pieca (który cały czas chodzi rozgrzany) na 15-20 min. Po tym czasie wyjmujemy, odstawiamy na 10 min i gotowe ;)
Przepisy w Waszym wykonaniu
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej