Surówka z kalafiora przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Surówka z kalafiora

Autor: Aleksandra Krzyżanowska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
7 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

32 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

49 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 pęczek

100 mililitrów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kalafiora umyj i podziel na różyczki. Koperek posiekaj.

Krok 2

Pokruszoną kostkę czosnkową wymieszaj z jogurtem naturalnym.

Krok 3

Połącz i wymieszaj wszystkie składniki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Surówka z kalafiora - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Surówka z kalafiora - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Surówka z kalafiora - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Surówka z kalafiora - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Surówka z kalafiora - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Surówka z kalafiora - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Surówka z kalafiora - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Surówka z kalafiora - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Surówka z kalafioraSurówka z kalafiora

Kalafior w Polsce najczęściej przygotowywany jest w wersji na gorąco. W połączeniu z zasmażką z bułki tartej i ulubionych przypraw stanowi znakomity dodatek do klasycznego obiadu. Sprawdza się też jako element wieloskładnikowej warzywnej zupy wiosennej lub gęstego kremu. Istnieją jednak również sposoby na podanie go w surowej wersji, a jednym z nich jest surówka. Aby ją przygotować, na początek umyj warzywo i podziel je na różyczki podobnych rozmiarów, a świeży koperek drobno posiekaj. Sos do surówki przyrządzisz bardzo prosto: wystarczy, że wymieszasz jogurt naturalny z pokruszoną kostką czosnkową. Dla urozmaicenia możesz dodać do niego odrobinę kurkumy, która zabarwi go na żółto. Jeśli zaś preferujesz pikantne smaki, użyj odrobiny sproszkowanej papryczki chili. Połącz i wymieszaj starannie wszystkie składniki. Chrupiący dodatek do obiadu najlepiej jest serwować po wcześniejszym schłodzeniu go w lodówce. Każda okazja jest dobra, aby przygotować coś pysznego – zainspiruj się naszymi przepisami!