świnki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

świnki

Autor: Mirka Czubak

ratingratingratingratingrating

2

heart
16 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

37 osób wydrukowało

Pobierz pdf

30 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

55 dekagramów

1 łyżeczka

1 łyżeczka

15 dekagramów

200 mililitrów

14 gramów

1 sztuka

30 dekagramów

100 mililitrów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

CIASTO I: drożdże rozpuścić w mleku, wymieszać z resztą składników (mąką 40dag ,jajkiem, jogurtem, solą i cukrem) zagnieść, uformować w kulę, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.

Krok 2

CIASTO II :(15 dag mąki i margaryny) masło z mąką dokładnie wyrobić, a gdy ciasto drożdżowe już wyrośnie, oba ciasta razem zagnieść.

Krok 3

Rozwałkować ciasto na 4-5mm, wykrawamy szklanką kółka - to będą główki świnek. Na środek każdego kółka kładziemy trochę farszu (nie za dużo), przykrywamy drugim kółkiem i zlepiamy brzegi. Małym kieliszkiem wykrawamy kółka z ciasta, dzielimy je na 4 ćwiartki. Na każdą bułeczkę przyklejamy po bokach 2 ćwiartki - to będą uszy. Wykrawamy malutkie kółeczka na ryjki i przyklejamy na środku, robimy w nich nożem dwie dziurki na koniec wciskamy nad ryjkiem dwa goździki lub ziarna pieprzu - to będą oczy.

Krok 4

Teraz czas już na pieczenie: układamy bułeczki na blachę z dala od siebie, żeby nie posklejały się podczas pieczenia, smarujemy rozmąconym białkiem z mlekiem. Pieczemy 20-25 minut temp. 200stopni, aż się zarumienią.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • świnki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • świnki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • świnki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • świnki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • świnki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • świnki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • świnki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • świnki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej