Szaszłyki wieprzowe z salsą z mango i pomidorów
łatwe
43 osoby zapisały

Składniki
500 gramów
1 opakowanie
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 pęczek
1 łyżeczka
100 mililitrów
1 łyżeczka
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mango obierz i pokrój w drobną kostkę wielkości do 0,5 cm. W podobną kostkę pokrój pomidory, drobno posiekaj czerwoną cebulę i natkę kolendry. Wyciśnij sok z limonki. Połącz składniki. Dodaj sól, cukier, sok z limonki i oliwę z oliwek. Dokładnie wymieszaj. Salsę odstaw na bok.

Krok 2
Polędwiczkę wieprzową oczyść z błon i przerostów tłuszczu. Pokrój w kostkę wielkości ok. 1 x 1 cm i przełóż do miski. Dodaj pozostałą oliwę, przyprawę Cajun Knorr, sól i sos Worcester. Całość dokładnie wymieszaj. Smaż je lub grilluj przez ok. 20 minut, odwracając na drugą stronę co jakiś czas. Przed podaniem upewnij się, że mięso jest odpowiednio usmażone. Jeśli nie, wydłuż czas smażenia o 5 minut.

Krok 3
Kawałki mięsa nabij na patyki do szaszłyków.

Krok 4
Smaż je lub grilluj przez ok. 20 minut, odwracając na drugą stronę co jakiś czas. Przed podaniem upewnij się, że mięso jest odpowiednio usmażone. Jeśli nie, wydłuż czas smażenia o 5 minut.

Krok 5
Gotowe szaszłyki podawaj z salsą.


Dobra rada:
Polędwiczkę wieprzową możesz zastąpić np. mięsem kurczaka.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Szaszłyki wieprzowe z salsą z mango i pomidorów
Szaszłyki to nie tylko obowiązkowe danie na grilla. Bez problemu możesz usmażyć je na patelni i podać na obiad lub przystawkę. Z salsą z mango i pomidorów będą smakować wspaniale!
Dla kogo?
Dla fanów potraw z grilla. Tym razem nie musisz czekać na sezon grillowy, bo równie pyszne szaszłyki przygotujesz w domu.
Na jaką okazję?
Szaszłyki wieprzowe z salsą z mango i pomidorów to propozycja na obiad, kolację albo przekąskę na imprezę ze znajomymi.
Czy wiesz, że?
Mango to soczysty owoc, który pasuje nie tylko do dań na słodko. Świetnie sprawdza się w sosach i wielu potrawach wytrawnych.
Dla urozmaicenia:
Zamiast polędwiczek wieprzowych możesz użyć piersi z kurczaka, również pasują do salsy z mango. Wybierz to, co lubisz najbardziej.