Szynka parmeńska ze szparagami i przyprawą Harissa
łatwe
3 osoby zapisały

Składniki
4 sztuki
60 gramów
1 łyżeczka
10 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
W garnku ugotuj wodę. Od szparagów odłam łykowata końcówkę i ugotuj do miękkości.

Krok 2
Ugotowane szparagi posyp przyprawą Harrisa i owiń szynką parmeńską.

Krok 3
Włóż do piekarnika nagrzanego do 180st. na ok. 15 minut.


Dobra rada:
Dieta białkowa nie jest przeznaczona dla każdego, przed jej zastosowaniem skonsultuj się z lekarzem rodzinnym lub dietetykiem.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej
Szynka parmeńska ze szparagami i przyprawą Harissa
Pora na: Podwieczorek.
Podwieczorek w codziennym menu często jest zaniedbywany. Jemy obiad, robiąc kilkugodzinną przerwę, aż do kolacji. Jeśli jednak chcecie zaplanować optymalny dla siebie jadłospis, wpiszcie w harmonogram dnia podwieczorek, którym może być szynka parmeńska ze szparagami i Harissą. To połączenie smaków włoskiej, wyrazistej szynki, delikatności szparagów i orientalnego aromatu przyprawy Harissa. Danie doskonale wpisuje się w dietę 1500 kcal, dostarczając niezbędnej porcji energii do codziennej aktywności.
Dla kogo?
Podwieczorek z szynką parmeńską, szparagami i przyprawą Harissa to propozycja dla osób aktywnych fizycznie, dbających o zbilansowaną dietę.
Wiesz, co jesz!
Szynka ze szparagami i Harissą to 177,4 kcal energii, a także 1,8 g błonnika oraz 20 g białka.
Czy wiesz, że?
Harissa to przyprawa znana przede wszystkim z kuchni tunezyjskiej i libijskiej. Przygotowywana jest między innymi z papryczki chili, czosnku oraz orientalnych przypraw – kolendry, kminku oraz cynamonu. Ostrość przyprawy można dowolnie regulować, mieszając proszek lub pastę z oliwą. Im więcej tłuszczu, tym łagodniejszy smak dania.