Tortilla hiszpańska przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tortilla hiszpańska

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

3 sztuki

2 łyżki

4 łyżki

1 szczypta

2 łyżki

3 sztuki

6 sztuk

1 szczypta

1 łyżka

80 gramów

50 gramów

50 gramów

3 sztuki

50 gramów

4 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki obierz i pokrój w plastry o boku ok. 1cm. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.

Krok 2

Na dużej patelni rozgrzej olej, wrzuć ziemniaki. Gdy ziemniaki zmiękną i zaczną się przyrumieniać dodaj cebulę, czosnek i surimi.

Krok 3

Dorzuć groszek z marchewką, bób, kukurydzę konserwową i pokrojone w plastry pieczarki i smaż całość jeszcze jakieś 2 minuty.

Krok 4

Jajka wbij do miski, dodaj 2 łyżki pokrojonych pomidorów z puszki, zioła prowansalskie, pieprz, sól, majeranek. Całość dokładnie wymieszaj i wlej na patelnię.

Krok 5

Tortillę włóż do piekarnika i piecz około 15 minut.

Krok 6

Wyciągnij, posyp serem żółtym i zapiecz jeszcze przez 15 minut.

pasibrzuch

Dobra rada:

Nie gotuj bobu dłużej niż przez 15 minut – inaczej straci on swoje wartości odżywcze i wyjątkowy smak.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tortilla hiszpańska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tortilla hiszpańska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tortilla hiszpańska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tortilla hiszpańska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tortilla hiszpańska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tortilla hiszpańska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tortilla hiszpańska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tortilla hiszpańska - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
33 osoby oglądają przepis:
Sałatka Królewska
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej