Tortilla z mąki gryczanej przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tortilla z mąki gryczanej

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

18

heart
510 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

139 osób wydrukowało

Pobierz pdf

338 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 szklanki

2 szklanki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

4 łyżeczki

200 mililitrów

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zmielone ziarna siemienia lnianego połącz z dwoma rodzajami mąk (gryczaną oraz pszenną), tłuszczem kokosowym, ciepłą wodą, solą oraz łyżeczką majonezu. W dużej misce wymieszaj dokładnie ręką wszystkie składniki.

Tortilla z mąki gryczanej - Krok 1

Krok 2

Ciasto na tortille z mąki gryczanej wyrabiaj do momentu, aż będzie gładkie i elastyczne, a następnie podziel na cztery średniej wielkości kule. Każdą kulkę z osobna spłaszcz w dłoniach i połóż na kawałek pergaminu. Ciasto przykryj z wierzchu kolejnym kawałkiem pergaminu i rozwałkuj na grubości około 2 mm. Po rozwałkowaniu ciasto oprósz z wierzchu mąką.

Tortilla z mąki gryczanej - Krok 2

Krok 3

Do rozwałkowanego placka przyłóż duży talerz, obrysuj jego kształt nożem, dzięki czemu zyskasz idealny kształt swojej domowej tortilli.

Tortilla z mąki gryczanej - Krok 3

Krok 4

Surowa tortilla gryczana powinna wylądować na teflonowej rozgrzanej patelni (bez tłuszczu). Smaż około 1 minuty z każdej strony, aż powstaną na niej charakterystyczne brązowe piegi. Gotowe tortille gryczane wykładaj na duży talerz, oddzielając od siebie płatami folii aluminiowej, dzięki której zmiękną.

Tortilla z mąki gryczanej - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Tortilla gryczana zyska ciekawy smak, jeśli dodasz do niej szczyptę kuminu rzymskiego lub ostrej albo wędzonej papryki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tortilla z mąki gryczanej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tortilla z mąki gryczanej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tortilla z mąki gryczanej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tortilla z mąki gryczanej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tortilla z mąki gryczanej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tortilla z mąki gryczanej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tortilla z mąki gryczanej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tortilla z mąki gryczanej - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tortilla z mąki gryczanejTortilla z mąki gryczanej

Kuchnie z różnych stron świata nieustannie się przenikają, zostawiając wiele miejsca na kulinarne eksperymenty we własnej kuchni. Wiele jest potraw, które powstały dzięki połączeniu rozmaitych wpływów, mieszania się kultur i migracji ludności. Spróbuj kulinarnych eksperymentów, np. poprzez wykorzystanie naszych rodzimych składników w zagranicznych potrawach. Prostym przykładem może być tortilla z mąki gryczanej.

Dla kogo?

Domowa tortilla z mąki gryczanej z pewnością ciekawie urozmaici codzienny jadłospis osobom na diecie wegetariańskiej. Wypróbuj ten przepis, jeśli chcesz przemycić grykę do menu dzieci i wspierać dobre nawyki żywieniowe już od najmłodszych lat.

Na jaką okazję?

Na jaką okazję sprawdzi się tortilla gryczana? Przepis wypróbuj, serwując gościom jako przystawkę podczas przyjęcia. Dobrym sposobem na podanie będzie też pokrojenie jej na mniejsze kawałki i serwowanie z różnymi sosami: czosnkowym, z suszonych pomidorów, paprykowym czy bazyliowym pesto.

Czy wiesz, że?

W Meksyku tortille robi się z mąki kukurydzianej lub pszennej, mąka gryczana to z kolei produkt znany z kuchni polskiej. Jej zastosowanie pozwala uzyskać ciekawy smak placków, bogatych w wiele składników odżywczych, takich jak fosfor, magnez i żelazo, a także witaminy z grupy B.

Dla urozmaicenia:

Domowa tortilla gryczana będzie miała inny niż jej meksykański odpowiednik, bardziej wyrazisty smak. Pasować będzie do niej dodatek białego twarogu, pasty z orzechów, a także klasyczne dodatki do meksykańskich placków: fasola, pomidory czy mięso mielone. Możliwości jest naprawdę sporo! Zrób tortillę z mąki gryczanej i sprawdź, w jakiej formie smakuje najlepiej.