
Składniki
1 sztuka
1 opakowanie
0.5 szklanki
0.5 szklanki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 pęczek
4 sztuki
100 gramów
50 mililitrów
300 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj deskę do krojenia i ostry nóż. Cebulę pokrój w piórka, paprykę umyj, oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w cienkie paski. Na patelni rozgrzej olej i wrzuć kolejno cebulę, fasolę i kukurydzę. Całość smaż ok. 4 minut, od czasu do czasu mieszając.

Krok 2
Fix Chili con carne Knorr połącz z wodą, wymieszaj i zagotuj w rondelku. Następnie wlej go na patelnię z warzywami, gotuj wszystko na wolnym ogniu (bez przykrycia) do odparowania płynu. Ten farsz sprawdzi się idealnie jako składnik wegetariańskiego burrito.

Krok 3
Patelnię zdejmij z ognia i odstaw do ostygnięcia. Do farszu na wege burrito dodaj posiekaną świeżą kolendrę.

Krok 4
Gotowe tortille lekko zrumień na suchej patelni (bez tłuszczu), następnie nałóż na nie wcześniej przygotowany wege farsz do burrito, posyp starym serem i zawiń jak klasycznego naleśnika. Burrito wegetariańskie podsmaż na suchej patelni – najlepiej grillowej.

Krok 5
Gotowe wegetariańskie burrito pokrój na kawałki pod skosem i podawaj z kwaśną śmietaną i guacamole.


Dobra rada:
Jeśli lubisz wyraziste ostre smaki, podaj burrito wegetariańskie z salsą chili lub pikantnym sosem czosnkowym.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Burrito wegetariańskie
Klasyczne burrito czy burrito wegetariańskie to danie jednoznacznie kojarzące się z meksykańską kuchnią. W pszennej tortilli schować można wiele wyśmienitych składników, co pozwala dowolnie eksperymentować ze smakami. Jako farsz do tortilli meksykańskiej wege posłużą warzywa, w tym przede wszystkim te, które w meksykańskiej kuchni są podstawą. Obok papryki i pomidorów znajdziesz tu więc warzywa strączkowe, takie jak biała lub czerwona fasola z puszki oraz słodka kukurydza. Wegetariańskie burrito to również aromatyczne przyprawy i zioła, w tym świeża kolendra, które sprawią, że od samego zapachu tego dania pocieknie ślinka!
Dla kogo?
Burrito wegetariańskie bogate w różnorodne smaki warzyw, świeżych ziół i meksykańskich przypraw stanie się przebojem codziennego jadłospisu! Kiedy warto podać burrito wegetariańskie? Przepis sprawdzi się w porze obiadowej, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by danie zaserwować na kolację lub ciepłą przekąskę na imprezie z przyjaciółmi.
Na jaką okazję?
Burrito wegetariańskie jest idealne jako szybka przekąska podczas kolacji w gronie przyjaciół. Nic tak nie umili oglądania filmu lub meczu, jak smaczna tortilla wypełniona bukietem warzyw. Planujesz wieczór w bardziej kameralnym gronie? Nawet jeśli zamierzasz jeść w pojedynkę, zadbaj o to, by było smacznie. Wegetariańskie burrito to pewniak.
Czy wiesz, że?
Burrito wegetariańskie bardzo dobrze komponuje się z różnego rodzaju sosami i dipami. Wypróbuj różne wersje tej potrawy, kosztując jej z salsą chili, guacamole, sosem czosnkowym lub innymi pysznymi mieszankami. Burrito wegetariańskie doskonale smakuje również z pikantnym sosem pomidorowym.
Dla urozmaicenia:
Jak urozmaicić burrito wegetariańskie? Przepisy na to danie dają spore pole do eksperymentów. Jeśli chcesz, by było bogatsze w smaki, do farszu wegetariańskiego burrito możesz dodać ryż lub tofu.
Jeśli burrito wegetariańskie przypadło Ci do gustu, koniecznie sprawdź przepisy na musakę z cukinią oraz makaron z sosem Arrabbiata. Smacznego!