Enchilada – tortilla z chili, tofu i soczewicą
łatwe
81 osób zapisało

Składniki
60 gramów
60 gramów
1 opakowanie
4 sztuki
2 łyżki
40 mililitrów
250 gramów
80 gramów
100 gramów
100 gramów
1 sztuka
2 sztuki
400 gramów
25 gramów
0.5 pęczka
50 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozgrzej piekarnik do 190 stopni. Ugotuj soczewicę oraz groch aż będą miękkie według wskazówek na opakowaniu. Cebulę, marchew, seler i czerwoną paprykę pokrój w drobną kostkę o boku ok 0,5cm. Czosnek i pomidory posiekaj. Tofu rozkrusz w palcach.
Krok 2
Na oleju podsmaż tofu aż nabierze złotej barwy. Dodaj warzywa, czosnek i smaż ok 5 minut.
Krok 3
Teraz dodaj posiekane pomidory, koncentrat i wlej 200 wody. Wsyp zawartość opakowania Fix Knorr oraz przyprawę Adobo. Wymieszaj i duś ok 10-15minut.
Krok 4
Dodaj ugotowaną soczewicę, groch i całość zagotuj. Odstaw do ostygnięcia.
Krok 5
Tortillę rozgrzej lekko w mikrofali, zwiń wraz z farszem i ułóż w naczyniu żaroodpornym. Posyp po wierzchu nadmiarem farszu oraz serem cheddar i zapiekaj przez 10 minut aż ser zrobi się rumiany. Podawaj posypaną gałązkami kolendry

Dobra rada:
Przepis jest jeszcze lepszy jak podasz enchilada z pikantną salsą pomidorową, guacamole, dipem jogurtowym lub cząstkami limonki. Pomarańczowe pomidory możesz zastąpić czerwonymi.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Naturalnie smaczne Spaghetti Bolognese Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Enchilada – tortilla z chili, tofu i soczewicą
Kulinaria meksykańskie przyzwyczaiły smakoszów do obecności w potrawach kukurydzy, ostrej papryki, fasoli oraz mięsa. Mimo wszystko bez tego ostatniego składnika też można przyrządzić pyszne dania „na bogato”. Enchiladi, czyli tortilli wypełnionej wybornym nadzieniem i zapiekanej z obfitą porcją sera, niczego nie brakuje.
Dla kogo?
Tofu to bardzo uniwersalny składnik, więc nic dziwnego, że coraz częściej ląduje we wszystkich, nie tylko roślinnych, jadłospisach. Nie potrzeba do niego szczegółowej instrukcji obsługi. Tym razem proponujemy podsmażyć tofu na patelni na złoty kolor.
Na jaką okazję?
Rozgrzewającą enchilada z chili, tofu i soczewicą przyda się zwłaszcza wtedy, gdy przemarzliście w ciągu dnia. Na talerzach prezentuje się na tyle atrakcyjnie, że możecie wykorzystać ją jako gorący poczęstunek podczas całonocnej domówki.
Czy wiesz, że?
Wyśmienity smak i oryginalny kolor nie są jedynymi powodami, dla których w przepisie na enchiladę warto postawić na czarną soczewicę. Podczas obróbki zachowuje kształt i konsystencję, dzięki czemu nie tak łatwo ją rozgotować i przemienić w bezkształtną masę.
Dla urozmaicenia:
Miłośnikom ognistych smaków polecamy dodać do farszu papryczkę jalapeño.