Tortilla z kuleczkami mięsnymi i rukolą
średnie
2 osoby zapisały

Składniki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
4 sztuki
sos:
1 sztuka
1 szczypta
1 szczypta
5 łyżek
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 sztuka
farsz mięsny:
1 szczypta
1 sztuka
1 szczypta
3 łyżki
1 łyżka
1 szczypta
400 gramów
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Czosnek i szczypior drobno posiekaj. Wszystkie składniki na sos dokładnie wymieszaj i schłódź w lodówce.
Krok 2
Mięso dopraw solą, pieprzem i paprykami, po czym wymieszaj wszystko z jajkiem.
Krok 3
Z paprykowej masy mięsnej formuj małe kuleczki. Smaż na rozgrzanej oliwie, potrząsając patelnią, by klopsiki usmażyły się równomiernie z każdej strony.
Krok 4
Placki tortilla przekrój na połowy, zwiń w rulon i umieść w szklankach.
Krok 5
Do środka włóż rukolę, paski papryki, pół-plasterki pomidora, awokado oraz kuleczki mięsne.
Krok 6
Wszystko ułóż dość ściśle, by składniki nie wypadły, gdy będziemy wyciągać tortille. Gotowe danie serwuj z sosem jogurtowym.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej