Tortilla z kuleczkami mięsnymi i rukolą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tortilla z kuleczkami mięsnymi i rukolą

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

4 sztuki

sos:

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

5 łyżek

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 sztuka

farsz mięsny:

1 szczypta

1 sztuka

1 szczypta

3 łyżki

1 łyżka

1 szczypta

400 gramów

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Czosnek i szczypior drobno posiekaj. Wszystkie składniki na sos dokładnie wymieszaj i schłódź w lodówce.

Krok 2

Mięso dopraw solą, pieprzem i paprykami, po czym wymieszaj wszystko z jajkiem.

Krok 3

Z paprykowej masy mięsnej formuj małe kuleczki. Smaż na rozgrzanej oliwie, potrząsając patelnią, by klopsiki usmażyły się równomiernie z każdej strony.

Krok 4

Placki tortilla przekrój na połowy, zwiń w rulon i umieść w szklankach.

Krok 5

Do środka włóż rukolę, paski papryki, pół-plasterki pomidora, awokado oraz kuleczki mięsne.

Krok 6

Wszystko ułóż dość ściśle, by składniki nie wypadły, gdy będziemy wyciągać tortille. Gotowe danie serwuj z sosem jogurtowym.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tortilla z kuleczkami mięsnymi i rukolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tortilla z kuleczkami mięsnymi i rukolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tortilla z kuleczkami mięsnymi i rukolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tortilla z kuleczkami mięsnymi i rukolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tortilla z kuleczkami mięsnymi i rukolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tortilla z kuleczkami mięsnymi i rukolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tortilla z kuleczkami mięsnymi i rukolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tortilla z kuleczkami mięsnymi i rukolą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Sałatka z kaszy kuskus
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej