Truskawki z madryckim winem, ziołami i skórką pomarańczową
łatwe
3 osoby zapisały

Składniki
1 sztuka
4 łyżki
500 mililitrów
1 szczypta
1 sztuka
4 sztuki
2 łyżki
2 łyżki
0.5 kilograma
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wino wymieszaj z cukrem, skórką cytrynową i pomarańczową.
Krok 2
Dodaj liść laurowy, cynamon i odrobinę świeżo zmielonego pieprzu.
Krok 3
Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i zredukuj mieszaninę o więcej niż połowę, co potrwa około 20 minut. Syrop powinien mieć konsystencję miodu i przywierać do łyżki.
Krok 4
Syrop przecedź przez gęste sito. Truskawki przełóż do miski i polej syropem. Udekoruj listkami mięty i jadalnymi kwiatami.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej