Chłodnik migdałowo-czosnkowy z figami i migdałami marcona
łatwe
7 osób zapisało

Składniki
1.5 litra
3 sztuki
180 mililitrów
500 mililitrów
1 łyżka
700 gramów
4 sztuki
4 łyżki
60 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Blanszowane migdały wsyp do miski, zalej wodą mineralną i mocz przez noc.
Krok 2
Następnego dnia zagotuj 2 filiżanki wody w niewielkim garnku. Wrzuć czosnek, gotuj przez minutę, wyjmij.
Krok 3
Odsącz namoczone migdały i wrzuć je do malaksera. Dodaj czosnek oraz wodę, w której moczone były migdały, 180 ml octu z Jerez, oliwę oraz chleb i zmiksuj na gładką masę. Płyn przecedź.
Krok 4
Pozostałą masę ściśnij i odrzuć cząstki stałe.
Krok 5
Przelej zupę do dzbanka i wstaw ją na pół godziny do lodówki.
Krok 6
Przed podaniem ułóż w miseczkach cząstki fig i migdałów marcona. Nalej chłodnik, posyp posiekanym szczypiorkiem, polej łyżką octu i oliwą.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej