
Składniki
0.5 szklanki
1 szklanka
1.5 szklanki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Migdały sparz, obierz i utrzyj na proszek.
Krok 2
Wodę podgrzewaj z cukrem do czasu, gdy powstanie gęsty sos i zagotuj.
Krok 3
Białko ubij na pianę.
Krok 4
Do gorącego syropu dodaj migdały i pianę, wszystko razem dokładnie wymieszaj.
Krok 5
Masę ponownie wstaw na bardzo mały ogień i podgrzewając mieszaj do czasu, gdy masa zacznie odstawać od brzegów naczynia.
Krok 6
Po zestawieniu z ognia masę jeszcze chwilę wyrabiaj, po czym odstaw do przestygnięcia.
Krok 7
Marcepan rozsmaruj w prostokątnej formie wyłożonej pergaminem. Pokrój, gdy całkiem ostygnie.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej