Wiosenne galaretki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Wiosenne galaretki

Autor: Grażyna Molak

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
16 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

18 osób wydrukowało

Pobierz pdf

18 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 szklanki

2 sztuki

6 sztuk

3 łyżeczki

1 szczypta

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Prezentują się świetnie . Smakują. I w dodatku jest to przepis typowo oszczędnościowy .

Wiosenne galaretki  - Krok 1

Krok 2

Oczyścić warzywa. Ułożyć w garnku mięso i warzywa. Dodać liście maggi, pietruszki, selera i bulion w kostce. Zalać wodą i gotować na małym gazie 45 minut. Gdyby woda się wygotowywała dolewać po trochę ale wrzątku.

Wiosenne galaretki  - Krok 2

Krok 3

Wyjąć mięso i warzywa . Bulion przecedzić i doprawić do smaku. Mięso obrać od kości (skórki i chrząstki usunąć). Jajka i marchewkę pokroić w drobną kostkę.

Krok 4

Namoczyć w 3 łyżkach zimnej przegotowanej wody żelatynę i rozpuścić ją w gorącym bulionie.

Krok 5

W filiżankach lub małych pojemnikach ułożyć na dno warstwę jajek, na to rozdrobnione mięso i pokrojoną marchewkę. Zalać wszystko bulionem. Ostudzić. Wstawić do lodówki by zakrzepła. Podawać wyjęte delikatnie z pojemników z kawałkiem cytryny.

Grażyna Molak

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wiosenne galaretki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wiosenne galaretki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wiosenne galaretki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wiosenne galaretki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wiosenne galaretki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wiosenne galaretki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wiosenne galaretki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wiosenne galaretki  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej