Wołowina duszona w winie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Wołowina duszona w winie

Autor: Włodek

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
3 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

13 osób wydrukowało

Pobierz pdf

23 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

600 gramów

2 sztuki

3 sztuki

400 gramów

3 łyżki

150 gramów

1 szczypta

1 sztuka

3 sztuki

4 sztuki

1 łyżeczka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wołowinę umyć, osuszyć,pokroić na gruszą kostkę. Cebulę obrać pokroić w piórka a następnie kostkę i przesmażyć z rozgniecionym czosnkiem. Po przesmażeniu cebuli wkładamy pokrojone mięso i dusimy na wolnym ogniu.

Krok 2

W trakcie duszenia mięsa z cebulą, dolewamy kieliszek wina. Zwiększamy moc palnika i dusimy, aż wino odparuje.

Krok 3

Zmniejszamy moc palnika i dodajemy pomidory ( ja użyłem pomidorów pokrojonych z puszki), trochę cukru i przyprawy (oregano, tymianek, ziele, listek oraz troszkę cynamonu). W zależności od pomidorów, jak za gęste to dolewamy ciepłej wody.

Krok 4

Na drugiej patelni rozgrzewamy oliwkę, dodając tymianek i oregano, obrane pokrojone w kawałki ziemniaki. Przesmażamy na złocisty kolor doprawiając odrobiną soli i pieprzu.

Krok 5

Po przesmażeniu ziemniaków dodajemy do naszego mięsa i dalej dusimy pod przykryciem w temp ok. 60 stopni.

Krok 6

Gdy mięso mamy już miękkie, wykładamy na półmisek nasze danie z ziemniakami i zieleniną.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wołowina duszona w winie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wołowina duszona w winie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wołowina duszona w winie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wołowina duszona w winie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wołowina duszona w winie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wołowina duszona w winie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wołowina duszona w winie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wołowina duszona w winie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Wołowina z warzywami
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej