
Składniki
600 gramów
2 sztuki
3 sztuki
400 gramów
3 łyżki
150 gramów
1 szczypta
1 sztuka
3 sztuki
4 sztuki
1 łyżeczka
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wołowinę umyć, osuszyć,pokroić na gruszą kostkę. Cebulę obrać pokroić w piórka a następnie kostkę i przesmażyć z rozgniecionym czosnkiem. Po przesmażeniu cebuli wkładamy pokrojone mięso i dusimy na wolnym ogniu.
Krok 2
W trakcie duszenia mięsa z cebulą, dolewamy kieliszek wina. Zwiększamy moc palnika i dusimy, aż wino odparuje.
Krok 3
Zmniejszamy moc palnika i dodajemy pomidory ( ja użyłem pomidorów pokrojonych z puszki), trochę cukru i przyprawy (oregano, tymianek, ziele, listek oraz troszkę cynamonu). W zależności od pomidorów, jak za gęste to dolewamy ciepłej wody.
Krok 4
Na drugiej patelni rozgrzewamy oliwkę, dodając tymianek i oregano, obrane pokrojone w kawałki ziemniaki. Przesmażamy na złocisty kolor doprawiając odrobiną soli i pieprzu.
Krok 5
Po przesmażeniu ziemniaków dodajemy do naszego mięsa i dalej dusimy pod przykryciem w temp ok. 60 stopni.
Krok 6
Gdy mięso mamy już miękkie, wykładamy na półmisek nasze danie z ziemniakami i zieleniną.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej