Tortilla z łososiem na ciepło - przepis na wrapy | Przepisy.pl pixel

Tortilla z łososiem

marynowanym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

16

heart
321 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

175 osób wydrukowało

Pobierz pdf

385 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

100 gramów

100 gramów

4 sztuki

4 sztuki

300 gramów

3 łyżki

3 łyżki

2 łyżki

1 łyżeczka

1 pęczek

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Sos sojowy pomieszaj z imbirem, posiekaną papryczką, miodem, olejem sezamowym. W przygotowanej marynacie zanurz pokrojonego w grube słupki łososia, pozostaw go na 24 h.

Tortilla z łososiem  - Krok 1

Krok 2

Ketchup, majonez i posiekaną kolendrę pomieszaj ze sobą.

Tortilla z łososiem  - Krok 2

Krok 3

Powstałym sosem posmaruj placek tortilli, na sos ułóż liście sałaty, kawałki awokado oraz zamarynowanego łososia.

Tortilla z łososiem  - Krok 3

Krok 4

Brzegi placka zawiń do środka, a następnie całą kanapkę zroluj dość ciasno.

Tortilla z łososiem  - Krok 4

Krok 5

Tortille obmaż na patelni lub zgrilluj w opiekaczu. Opieczoną kanapkę przekrój pod kątem na pół. Podawaj z pozostałym sosem majonezowym.

Tortilla z łososiem  - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Można dodać również plastry czerwonej cebuli lub cząstki pomidora.

2

Opinie o przepisie

  • Diana Niszek

    Diana Niszek , 25.09.2018

    Znakomite! Świetnie smakuje z orzeźwiającym sosem miętowym, albo awokado zmienionym w guacamole.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Rozalia Bielecka

    Rozalia Bielecka , 23.08.2016

    Polecam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tortilla z łososiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tortilla z łososiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tortilla z łososiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tortilla z łososiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tortilla z łososiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tortilla z łososiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tortilla z łososiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tortilla z łososiem  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tortilla z łososiem Tortilla z łososiem

Przekąska, przystawka, a może danie główne? To tortilla z łososiem na ciepło, która przypadnie do gustu nawet najbardziej wymagającym smakoszom. Jej przygotowanie trwa zaledwie 15 minut, a do zrobienia wrapów z łososiem nie potrzebujecie wymyślnych składników. Wszystkie produkty znajdziecie w każdym sklepie spożywczym, w którym jest dział z kuchnią orientalną. Kolejnym atutem, jakim wyróżnia się tortilla z łososiem, jest z pewnością proste przygotowanie dania, dzięki czemu ze zrobieniem wrapów poradzą sobie nawet ci z was, którzy dopiero stawiają pierwsze kulinarne kroki. Nie pozostaje nic innego, jak tylko zrobić listę zakupów, odwiedzić sklep i przygotować tortillę z łososiem na ciepło. Będzie pysznie!

Dla kogo?

Wrap z łososiem to idealne rozwiązanie dla osób lubiących proste, szybkie i pyszne dania. Zadowoli także tych z was, dla których ryba jest jednym z ważniejszych składników w codziennym jadłospisie.

Na jaką okazję?

Przepis na tortille z łososiem sprawdzi się zarówno podczas domowych przyjęć, gdy chcecie zaskoczyć gości oryginalną potrawą, jak i na co dzień. To świetna propozycja na drugie śniadanie lub lunch zabierany do pracy.

Czy wiesz, że?

Tortilla, znana przede wszystkim z kuchni meksykańskiej, to nie tylko placek serwowany z różnymi dodatkami, ale także rodzaj pieczywa. Jest obowiązkowym składnikiem dań takich jak quesadilla, tacos czy enchiladas.

Dla urozmaicenia:

Wrap z łososiem świetnie komponuje się z różnymi sosami. Danie możecie wzbogacić aromatycznym dipem jogurtowym z dodatkiem mięty lub kolendry.