
Składniki
2 łyżki
1 szczypta
1 szczypta
1 łyżka
200 gramów
2 sztuki
1 sztuka
150 mililitrów
2 sztuki
8 sztuk
8 sztuk
4 sztuki
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wątróbkę umyj, oczyść i pokrój na kawałki. Oprósz przyprawami i startą skórką z pomarańczy i podsmaż na roztopionej łyżce masła. Zdejmij z patelni.
Krok 2
Szalotkę obierz, posiekaj i zeszklij na pozostałej części masła. Zmiksuj razem z wątróbką, żółtkiem i bitą śmietaną.
Krok 3
Z kromek chleba wytnij dużym kubkiem lub pucharkiem 8 krążków i zrumień na tłuszczu pozostałym po smażeniu.
Krok 4
Pomarańcze obierz, pokrój na osiem plasterków, ułóż po jednym talarku na przypieczonej na złoto grzance. Masę wątróbką przełóż do szprycy i wyciśnij na plasterkach pomarańczy ozdobne rozety.
Krok 5
Na środku każdej ułóż ugotowane wcześniej na twardo, obrane ze skorupek jajka przepiórcze.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej