Zapiekana „pizza” na Halloween przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekana „pizza” na Halloween

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

heart
7 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
65 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

9 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

160 gramów

100 mililitrów

1 łyżeczka

80 gramów

150 gramów

50 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

2 łyżki

2 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Dynię umyj, pokrój na mniejsze kawałki (bez pestek), skrop oliwą, dopraw solą oraz pieprzem i upiecz w temperaturze 190 stopni przez 30 minut. Po tym czasie przełóż dynię do wysokiego naczynia i zmiksuj na puree. Temperaturę w piecu zwiększ do 200 stopni.

Krok 2

W tym czasie ciasto na pizzę lekko rozwałkuj na duży płat. Wytnij dwa duże trójkąty na oczy, jeden mniejszy trójkąt na nos i pół księżyc na usta. Zrób w cieście dziurki widelcem. Z pozostałego ciasta wytnij 14 kwadratów podobnej wielkości.

Krok 3

Kawałki roślinne a'la kurczaka oraz ser mozzarella pokrój na mniejsze kawałki.

Krok 4

W dużej misce wymieszaj kawałki roślinnego a'la kurczaka z serkiem topionym, serem tartym i mozzarellą. Do mieszanki dodaj łyżkę puree z dyni, całość wymieszaj i dopraw solą, pieprzem oraz papryką.

Krok 5

Mieszankę serową nałóż na kwadraty z ciasta i uformuj kulki. Kulki układaj na rancie okrągłego naczynia do pieczenia. Środek foremki wysmaruj puree z dyni i połóż na wierzch oczy, nos oraz usta. Wszystkie elementy z ciasta na pizzę posmaruj pędzelkiem z napojem sojowym. Całość zapiekaj w 200 stopniach przez ok 20 minut aż będzie rumiane.

Krok 6

Rozpuść na patelni margarynę. Gotowe danie wyjmij z pieca, skrop margaryną i posyp listkami świeżego tymianku.

przepisy.pl

Dobra rada:

Paprykę słodką zastąp ostrą jeśli lubisz pikantne dania.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekana „pizza” na Halloween - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekana „pizza” na Halloween - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekana „pizza” na Halloween - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekana „pizza” na Halloween - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekana „pizza” na Halloween - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekana „pizza” na Halloween - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekana „pizza” na Halloween - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekana „pizza” na Halloween - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej