
Składniki
400 gramów
160 gramów
100 mililitrów
1 łyżeczka
80 gramów
150 gramów
50 gramów
1 opakowanie
1 sztuka
2 łyżki
2 łyżki
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Dynię umyj, pokrój na mniejsze kawałki (bez pestek), skrop oliwą, dopraw solą oraz pieprzem i upiecz w temperaturze 190 stopni przez 30 minut. Po tym czasie przełóż dynię do wysokiego naczynia i zmiksuj na puree. Temperaturę w piecu zwiększ do 200 stopni.
Krok 2
W tym czasie ciasto na pizzę lekko rozwałkuj na duży płat. Wytnij dwa duże trójkąty na oczy, jeden mniejszy trójkąt na nos i pół księżyc na usta. Zrób w cieście dziurki widelcem. Z pozostałego ciasta wytnij 14 kwadratów podobnej wielkości.
Krok 3
Kawałki roślinne a'la kurczaka oraz ser mozzarella pokrój na mniejsze kawałki.
Krok 4
W dużej misce wymieszaj kawałki roślinnego a'la kurczaka z serkiem topionym, serem tartym i mozzarellą. Do mieszanki dodaj łyżkę puree z dyni, całość wymieszaj i dopraw solą, pieprzem oraz papryką.
Krok 5
Mieszankę serową nałóż na kwadraty z ciasta i uformuj kulki. Kulki układaj na rancie okrągłego naczynia do pieczenia. Środek foremki wysmaruj puree z dyni i połóż na wierzch oczy, nos oraz usta. Wszystkie elementy z ciasta na pizzę posmaruj pędzelkiem z napojem sojowym. Całość zapiekaj w 200 stopniach przez ok 20 minut aż będzie rumiane.
Krok 6
Rozpuść na patelni margarynę. Gotowe danie wyjmij z pieca, skrop margaryną i posyp listkami świeżego tymianku.

Dobra rada:
Paprykę słodką zastąp ostrą jeśli lubisz pikantne dania.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej