Zapiekanka brokulowa w sosie czosnkowym
łatwe
42 osoby zapisały

Składniki
200 mililitrów
1 sztuka
200 gramów
8 łyżek
1 opakowanie
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pierś kurczaka kroimy w kostkę lub paseczki, doprawiamy przyprawa i podsmażamy.
Krok 2
Gotujemy makaron al dente (~5 minut)
Krok 3
Gotujemy brokuły rozcięte na różyczki w delikatnie osolonej wodzie(~8 minut)
Krok 4
Mieszamy wszystkie składniki w żaroodpornym naczyniu.
Krok 5
W osobnym naczyniu mieszamy majonez i śmietanę i w zależności od upodobań dodajemy czosnek i doprawiamy delikatnie solą i pieprzem.
Krok 6
Wcześniej przygotowane składniki zalewamy sosem pokrywając całą powierzchnie.
Krok 7
Posypujemy całość tartym żółtym serem i zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 °C przez około 20 minut
Przepisy w Waszym wykonaniu
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej