Zapiekanka brokulowa w sosie czosnkowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka brokulowa w sosie czosnkowym

Autor: SiwuS

ratingratingratingratingrating

2

heart
29 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

44 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

42 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

200 mililitrów

1 sztuka

200 gramów

8 łyżek

1 opakowanie

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pierś kurczaka kroimy w kostkę lub paseczki, doprawiamy przyprawa i podsmażamy.

Krok 2

Gotujemy makaron al dente (~5 minut)

Krok 3

Gotujemy brokuły rozcięte na różyczki w delikatnie osolonej wodzie(~8 minut)

Krok 4

Mieszamy wszystkie składniki w żaroodpornym naczyniu.

Krok 5

W osobnym naczyniu mieszamy majonez i śmietanę i w zależności od upodobań dodajemy czosnek i doprawiamy delikatnie solą i pieprzem.

Krok 6

Wcześniej przygotowane składniki zalewamy sosem pokrywając całą powierzchnie.

Krok 7

Posypujemy całość tartym żółtym serem i zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 °C przez około 20 minut

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka brokulowa w sosie czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka brokulowa w sosie czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka brokulowa w sosie czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka brokulowa w sosie czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka brokulowa w sosie czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka brokulowa w sosie czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka brokulowa w sosie czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka brokulowa w sosie czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej