Zapiekanka z kaszą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka z kaszą

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

3

heart
3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

13 osób wydrukowało

Pobierz pdf

27 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 łyżka

1 szczypta

1 szczypta

1 łyżka

2 szklanki

0.5 szklanki

40 dekagramów

1 szklanka

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do wrzącego bulionu wrzuć kaszę i ugotuj ją. Odcedź i odstaw.

Krok 2

Połowę kiełbasy pokrój w kostkę, a połowę - w plastry. Cebulę posiekaj.

Krok 3

Na maśle* podsmaż kiełbasę pokrojoną w kostkę i cebulę.

Krok 4

Wymieszaj z kaszą, natką, przypraw solą i pieprzem, dodaj śmietanę i dokładnie wymieszaj.

Krok 5

Masę wlej do żaroodpornego naczynia wysmarowanego olejem. Na wierzchu ułóż kiełbasę pokrojoną w plastry.

Krok 6

Piecz przez 30 minut w temperaturze 180 stopni. *Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka z kaszą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka z kaszą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka z kaszą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka z kaszą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka z kaszą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka z kaszą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka z kaszą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka z kaszą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej