Zapiekanka z kaszy ze śliwkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka z kaszy ze śliwkami

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

9 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szczypta

100 gramów

1 szklanka

2 sztuki

1 łyżka

30 gramów

200 gramów

200 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zalej kaszę mlekiem i osoloną wodą. Dodaj kawałek masła i ugotuj.

Krok 2

Resztę masła utrzyj z cukrem, cynamonem i żółtkiem.

Krok 3

Z białek ubij sztywną pianę.

Krok 4

Kaszę odcedź, a następnie dodaj do niej masę jajeczną, śliwki i pianę z białek. Dokładnie wymieszaj.

Krok 5

Przełóż do wysmarowanej tłuszczem formy. Piecz 25 minut w temperaturze 180 stopni. Posyp cukrem lub cynamonem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka z kaszy ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka z kaszy ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka z kaszy ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka z kaszy ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka z kaszy ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka z kaszy ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka z kaszy ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka z kaszy ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Mazurek miodowo-orzechowy
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej