
Składniki
500 gramów
250 gramów
2 sztuki
1 łyżka
250 gramów
300 mililitrów
0.5 łyżeczki
0.5 łyżeczki
2 łyżeczki
2 łyżki
1 opakowanie
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Makaron wrzuć do osolonego wrzątku i gotuj 4 minuty - ma być tylko obgotowany. Odcedź dokładnie.
Krok 2
W rondlu zagotuj śmietankę dolewając ok. 1/2 szkl. wody. Dodaj sos serowy, rozmieszaj dokładnie. Dodaj kostki Rosół z kury Knorr, suszony koperek i pieprz ziołowy, gotuj kilka chwil. Zdejmij z ognia i dodaj 3/4 tartego sera, wymieszaj żeby się rozpuścił.
Krok 3
Na oleju podsmaż pokrojoną na kawałeczki wędlinę - może być szynka, boczek albo kiełbasa, albo różne kawałki jakie masz. Gdy się zrumienią dodaj pokrojoną w piórka cebulę, podsmaż chwilę żeby się zeszkliła. Dorzuć tę mieszankę do makaronu, wymieszaj.
Krok 4
Do mieszanki makaronu z wędliną i cebulą wlej połowę sosu, wymieszaj i przełóż do naczynia żaroodpornego posmarowanego masłem i wysypanego bułką tartą. Polej resztą sosu i posyp resztą sera. Zapiekaj ok. 45 minut z piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Wierzch powinien być rumiany. Podawaj z sałatą.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej