Bucatini z sosem grzybowo-serowym - przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Bucatini z sosem grzybowo-serowym

Autor: bernika bernika

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

150 gramów

150 gramów

1 sztuka

2 łyżki

1 szczypta

150 mililitrów

50 gramów

2 sztuki

1 sztuka

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotować w wodzie z kostką Rosołu z kury Knorr. Odcedzić, odstawić w ciepłe miejsce.

Krok 2

Grzyby pokroić, cebulę drobno posiekać. na patelni rozgrzać masło, dodać grzyby i cebule, doprawić pieprzem, przyprawą delikat i smażyć aż si zrumienią.

Krok 3

Podlać śmietanką, dodać tymianek, ser wymieszać, podgrzewać razem aż ser sie rozpuści.

Krok 4

Na talerz wyłożyć porcje makaronu, polać sosem, posypać startym twardym serem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bucatini z sosem grzybowo-serowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bucatini z sosem grzybowo-serowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bucatini z sosem grzybowo-serowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bucatini z sosem grzybowo-serowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bucatini z sosem grzybowo-serowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bucatini z sosem grzybowo-serowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bucatini z sosem grzybowo-serowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Bucatini z sosem grzybowo-serowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Bucatini z sosem grzybowo-serowymBucatini z sosem grzybowo-serowym

Makaron bucatini swoją nazwę zawdzięcza dziurce, która przechodzi przez jego środek – słowo „buco” w języku włoskim oznacza bowiem „dziurę”. To długi makaron, kształtem przypominający spaghetti, bardzo popularny w niektórych rejonach Włoch – przede wszystkim w ich stolicy i na Sycylii. Dobrze komponuje się z różnymi sosami, które dzięki fakturze tego makaronu, mogą wnikać w jego głąb. Świetną propozycją w sezonie grzybobrania jest sos grzybowo-serowy. Do jego wykorzystania potrzebne są często spotykane w polskich lasach grzyby: maślaki i kozaki – nie trzeba więc być doświadczonym grzybiarzem, aby je zdobyć. W połączeniu z wysokoprocentową śmietaną i serem typu gorgonzola tworzą aksamitny, gęsty sos. Smaku dodają mu cebula i tymianek. W połączeniu z makaronem bucatini tworzy fantastyczne połączenie, które zadowoli niejedno podniebienie. Jeśli jesteś fanem grzybów leśnych, nie zwlekaj z ich zdobyciem i koniecznie wypróbuj ten przepis!