
Składniki
3 sztuki
2 łyżki
1 szczypta
1 szczypta
10 dekagramów
2 łyżki
2 sztuki
1 kilogram
35 dekagramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kabaczka obierz, pokrój w dość grube plastry. Obtocz w mące z solą i pieprzem.
Krok 2
Cebulę i czosnek posiekaj, zrumień na oleju, dodaj szynkę w plastrach. Zdejmij z patelni.
Krok 3
Na tym samym tłuszczu podsmaż plastry kabaczka.
Krok 4
W żaroodpornym naczyniu ułóż plastry kabaczka, przykryj połową cebuli i tartego sera, następnie znów plastry kabaczka, przykryj szynką i cebulą, posyp tartym serem. Piecz 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej