
Składniki
3 łyżki
2 łyżki
1 szczypta
1 szczypta
1 szczypta
0.75 szklanki
2 sztuki
500 gramów
100 gramów
1 pęczek
500 gramów
2 łyżki
400 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Makaron ugotuj wedle przepisu na opakowaniu.
Krok 2
Z kiełbasy zdejmij skórę i pokrój ją w plasterki. Podsmaż na odrobinie tłuszczu.
Krok 3
Pieczarki pokrój na połówki, a natkę posiekaj.
Krok 4
Wymieszaj z kiełbasą i makaronem, a następnie przełóż do wysmarowanej masłem żaroodpornej formy.
Krok 5
Jajka rozmąć w mleko, dopraw solą, pieprzem i gałką. Tak przygotowanym sosem polej potrawę.
Krok 6
Piecz 20 minut w temperaturze 200 stopni.
Krok 7
Ketchup i koncentrat wymieszaj z niepełną szklanką wody, po czym dopraw. Polej zapiekankę, posyp żółtym serem i zapiekaj jeszcze 10 minut.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej