Zapiekanka z kiełbasą i makaronem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka z kiełbasą i makaronem

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

heart
7 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

16 osób wydrukowało

Pobierz pdf

17 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 łyżki

2 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

0.75 szklanki

2 sztuki

500 gramów

100 gramów

1 pęczek

500 gramów

2 łyżki

400 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj wedle przepisu na opakowaniu.

Krok 2

Z kiełbasy zdejmij skórę i pokrój ją w plasterki. Podsmaż na odrobinie tłuszczu.

Krok 3

Pieczarki pokrój na połówki, a natkę posiekaj.

Krok 4

Wymieszaj z kiełbasą i makaronem, a następnie przełóż do wysmarowanej masłem żaroodpornej formy.

Krok 5

Jajka rozmąć w mleko, dopraw solą, pieprzem i gałką. Tak przygotowanym sosem polej potrawę.

Krok 6

Piecz 20 minut w temperaturze 200 stopni.

Krok 7

Ketchup i koncentrat wymieszaj z niepełną szklanką wody, po czym dopraw. Polej zapiekankę, posyp żółtym serem i zapiekaj jeszcze 10 minut.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka z kiełbasą i makaronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka z kiełbasą i makaronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka z kiełbasą i makaronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka z kiełbasą i makaronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka z kiełbasą i makaronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka z kiełbasą i makaronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka z kiełbasą i makaronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka z kiełbasą i makaronem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Babka Wielkanocna
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej